Bruin mengen: hoe maak je bruine verf

Als je naar kleurencirkel kijkt, kan het je opvallen dat de kleur bruin hier niet opstaat. Daarom hebben veel mensen geen idee hoe ze de kleur bruin moeten maken. Je kunt bruin maken door de drie primaire kleuren met elkaar te mixen. Het gemakkelijkst is dan om een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur. Wij leggen uit hoe je dat doet!

Tinten bruin

Als je de kleur bruin wilt gaan maken, kan je eindeloze tinten bruin maken. Dit doe je door het mixen van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Het gemakkelijkst is om twee van de primaire kleuren te mixen om een secundaire kleur te maken en deze te mixen met zijn complementaire kleur. Indien je bruin wilt maken omdat je iets wilt schilderen, is het aangeraden de kleuren te mixen met een palet in plaats van een kwast.

Maak bruin van de primaire kleuren

De meest gemakkelijke manier om bruin te maken is door de drie primaire kleuren met elkaar te mengen. Je hoeft niet evenveel verf van iedere kleur te gebruiken. Dit kun je een beetje op je eigen gevoel doen. Meng net zo lang totdat jij de perfecte kleur bruin hebt gevonden. Je kunt de kleur lichter of donkerder maken door wit of zwart toe te voegen, maar je kunt ook blauw of geel gebruiken. Dit heeft hetzelfde effect.

Maak bruin van groen en rood

De eerste stap is om groen te maken. Dit kun je doen door blauw en geel te mixen. Het beste is om van geel en blauw evenveel verf te gebruiken. Op die manier krijg je een mooie en goede standaardgroen. Als je te veel blauw gebruikt wordt de kleur te donker, en wanneer je te veel geel gebruikt wordt de kleur te licht. Zodra je groen hebt gemaakt, kun je dit gaan mixen met rood. Voeg steeds een beetje rood toe om naar bruin toe te werken. Je hebt niet super veel rood nodig, dus gebruik steeds een klein beetje. Ben je niet helemaal tevreden over de tint? Voeg dan net zo lang rood of groen toe totdat je de juist kleur hebt.

Bruin maken van blauw en oranje

Om te beginnen moet je eerst oranje maken. Dit doe je door rood en geel te mixen. Omdat je minder geel nodig hebt dan rood is het handig om steeds een beetje geel aan het rood toe te voegen. Zodra je een roodachtig oranje hebt, kun je beginnen om bruin te maken. Aan deze kleur voeg je steeds een klein beetje blauw toe. Je kunt hierna de kleur bruin nog donkerder maken met blauw en lichter maken met oranje.

Bruin maken van paars en geel

Paars krijg je door de kleuren rood en blauw te mengen. Gebruik hiervoor evenveel blauw als rood, voor een optimaal resultaat. Zodra je dat hebt gedaan mix je deze donkere paarse kleur met geel. Wil je een donkere bruin? Gebruik dan weinig geel. Wil je een lichte bruin? Gebruik dan veel geel.

De kleurencirkel van Itten

De Zwitserse kunstschilder Johannes Itten is bekend geworden om zijn kleurenleer. Een cirkel met daarin kleuren is de basis voor zijn kleurenleer. Deze kleurencirkel leert ons hoe kleuren in elkaar overlopen. Kunstenaars gebruiken de kleurenleer van Itten ook al jarenlang in hun werk. Door de kleurencirkel te gebruiken kun je antwoord geven op vragen als:´Welke kleuren combineren goed met elkaar?’ en ‘ Om tot een nieuwe kleur te komen, welke kleuren moet ik daarvoor mengen?’.  In de kleurencirkel van Itten komen primaire, secundaire en tertiaire kleuren terug. Door het mengen van de kleuren uit deze kleuren cirkel, kun je in principe alle kleuren samenstellen. In de kleurencirkel komen wit en zwart niet voor. Dit komt omdat het eigenlijk geen kleuren zijn.

Wat zijn primaire kleuren?

Primaire kleuren zijn in de schilderkunst de kleuren rood, geel en blauw. Met deze drie kleuren zou je in staat moeten zijn elke kleur te mengen. Zo zou je bijvoorbeeld met rood en geel oranje kunnen mengen en met blauw en en geel groen. Als je twee primaire kleuren mengt, krijg je secundaire kleuren. Als je drie primaire kleuren mengt, krijg je tertiaire kleuren. Als je iets gaat afdrukken zijn de primaire kleuren echter magenta (een soort roze), geel en cyaan (een soort groen-blauw). Dit is omdat je met de kleuren rood, geel en blauw niet altijd zuivere secundaire of tertiaire kleuren krijgt. Hier heb je met magenta, geel en cyaan geen last van. Bij het schilderen zullen de verschillen tussen het gebruik van rood, geel en blauw en magenta, geel ten opzichte van cyaan vaak weinig uitmaken. Daarnaast is het erg onhandig om bij het schilderen met deze kleuren te werken, omdat het al erg precies mengen vereist om een basiskleur als blauw of rood juist te krijgen.

Wat zijn secundaire kleuren?

Secundaire kleuren zijn in de schilderkunst de kleuren die gemengd zijn uit twee van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw. Er zijn drie secundaire kleuren: dit zijn oranje, paars en groen. Oranje krijg je door geel en rood samen te voegen, paars door blauw en rood samen te voegen en groen door geel en blauw samen te voegen.  Variaties op deze kleuren worden gemaakt met alle drie de primaire kleuren en worden tertiaire kleuren genoemd. Ook de secundaire kleuren zijn bij het afdrukken anders dan in de schilderkunst.

Tertiaire kleuren

Naast het mengen van primaire kleuren onderling, kun je vervolgens natuurlijk ook secundaire kleuren met een primaire kleur mengen. Dit worden dan tertiaire kleuren genoemd. Zo kun je bijvoorbeeld turquoise maken. Ook als je de drie primaire kleuren met elkaar mengt, worden dit tertiaire kleuren genoemd. De tertiaire kleuren vormen de buitenste ring van de kleurencirkel.

Complementaire kleuren

Complementaire kleuren zijn kleuren, die tegenover elkaar liggen op de zogenaamde kleurencirkel. Deze kleuren vormen met elkaar het grootste contrast, maar versterken elkaar op die manier ook. Ze staan tegenover elkaar in de kleurencirkel. En wist je dat ze in de juiste verhouding samen zwart maken?

Met complementaire kleuren kun je dus een kleurcontrast creëren. Dit werd door grote schilders als Van Gogh heel vaak gedaan. Een kleurcontrast zijn warme en koude kleuren die tegenover elkaar staan. In de kleurencirkel zie je aan de linkerkant koele kleuren zoals blauw en groen. Hier tegenover kun je aan de rechterkant warme kleuren vinden zoals rood. Rood (warm) en groen (koud) zijn bijvoorbeeld complementaire kleuren en creëren dus een kleurcontrast. Het sterkste kleurcontrast vormen rood-oranje tegen blauw-groen.