4 tips voor het reinigen van de oven

De oven schoonmaken. Ben jij ook iemand die dit klusje het liefst zo lang mogelijk voor zich uit schuift? Dan ben je niet de enige. Heel veel mensen geven aan dat dit hun minst favoriete huishoudelijke klusje is. Dat komt stiekem ook omdat het te lang uitgesteld wordt. Hierdoor is het reinigen van de oven ook direct een stuk lastiger. Toch raden experts aan om de oven bij regelmatig gebruik minimaal eens in de drie maanden te reinigen. Tussendoor hou je het schoonmaakwerk natuurlijk wel een beetje bij. Het schoonmaken van de bakplaat moet je bijvoorbeeld niet uitstellen wanneer er gemorst is.

Gelukkig hoeft het reinigen van de oven helemaal niet lastig te zijn of tijdrovend. Met de volgende 4 tips ziet jouw oven er binnen mum van tijd weer brandschoon uit.

1. Schaf speciale schoonmaakproducten aan

Naast de standaard huis-tuin-en-keuken middeltjes, zijn er natuurlijk ook speciale schoonmaakproducten voor de oven en bakplaat verkrijgbaar. Wanneer je de oven goed bijhoudt, is het vaak al voldoende om even een warm sopje te maken en te boenen. Toch kennen we allemaal wel de hardnekkige vlekken van dat ene moment waarop we de klus uitstelden. Gelukkig hoef je ook dan niet in paniek te raken. Want met speciale reinigingsproducten wordt het schoonmaken van dergelijke vlekken direct een stuk gemakkelijker.

Sommige mensen vinden het zonde om veel geld uit te geven aan speciale schoonmaakproducten. Bedenk echter wel dat je van deze middelen vaak maar weinig nodig hebt. Daardoor doe je er heel lang mee. Bovendien zorgen deze producten er echt voor dat het schoonmaken een stuk sneller en makkelijker zal gaan. Wel zo prettig!

2. Speciale schoonmaakstand

Onderzoek eerst of jouw oven ook een speciale schoonmaakstand heeft. Veel ovens hebben dit tegenwoordig. Hierbij wordt de deur helemaal verzegeld en wordt de oven ongelooflijk heet. Zo heet, dat alle bacteriën worden gedood. Vervolgens hoef je er enkel nog een doekje over te halen en de oven is weer goed voor gebruik. Deze reinigingsstand kun je gemakkelijk iedere week even aanzetten. Op die manier blijft de oven heerlijk schoon en hygiënisch.

3. Groene zeep

Groene zeep is ontzettend fijn en kan bijna voor iedere klus in huis gebruikt worden. Zo ook in de oven. Groene zeep heeft een geweldig effect op vetvlekken. Smeer daarom alle vetplekken in de oven in met een dikke laag zeep en laat dit minimaal een nachtje intrekken. Op die manier zorg je ervoor dat het vet straks heel eenvoudig verwijderd kan worden.

4. Beter voorkomen dan genezen

Heb je echt een enorme hekel aan het reinigen van de oven? Vind je het altijd maar een lastig karwei en kost het veel te veel tijd? Dan geldt: voorkomen is beter dan genezen. Om te voorkomen dat de oven te erg vies wordt en je weer uren staat te schrobben, kun je deze ook geheel bekleden met aluminiumfolie. Dat scheelt een hoop schoonmaakwerk. Het is wel belangrijk dat je de folie regelmatig verwisselt om de hygiëne te bewaren.