5 Leukste Tips voor verlichting in je tuin

Ben je er nog niet over uit hoe je je tuin op een mooie manier moet gaan verlichten? Maak je geen zorgen, met een aantal slimme trucjes kan je je tuin mooi verlichten en gezellig maken!

1. Spots en grondspots

Met een paar spotjes in de tuin kan je je stukje groen al aardig verlichten. Je kan verschillende soorten spots plaatsen in je tuin: elektrische spots, dimmers en grondspots. Het zijn altijd subtiele kleine lampjes die net even een beetje extra sfeer en licht met zich meebrengen. De led lichtjes hebben de afgelopen jaren een revolutie gestart op het gebied van tuinverlichting. De led verlichting gaat namelijk een stuk langer mee dan conventionele verlichting. Daarnaast kan je ook oplaadbare accu’s halen, zodat je nergens in de tuin last hebt van kabels die over de grond lopen.

Als je de spots achter stenen, bomen of een lage muur plaatst. Ontstaat er een zachte overgang tussen lichte en donkere gebieden. Als je het spelen met licht leuk vindt, kan je met deze spots bijzondere eigenschappen laten benadrukken en minder mooie delen verbergen. Zo kan je bijvoorbeeld bij een mooi muurtje, of mooi struikgewas een paar spots plaatsen die hierop het accent geven. Heb je nog een kaal stuk in de heg zitten? Verbloem dit dan door de spots op een andere plek neer te zetten.

2. Lichtnetten

Misschien heb je hier nog nooit van gehoord of kan je er niet zo goed een voorstelling van maken, maar met een lichtnet in je tuin, ben je al gauw betoverd door alle mooie lichtjes om je heen. Lichtnetten zijn een andere categorie van versiering, maar ze zijn werkelijk prachtig. Met deze kerst netverlichting kan je namelijk in een keer een heel deel van je huis of van je tuin versieren. Een kerstverlichting net werkt namelijk heel simpel. Gooi de net kerstverlichting over een grote stuik of over een van de grote bomen in je tuin en het net zal al je struiken en planten mooi verlichten met een gezellige gloed van lichtjes. Vooral als je veel bomen of stuiken in je tuin hebt, kan een lichtnet buiten echt een verschil maken in de versiering van je tuin. Met een groot arsenaal aan bomen kan je ze namelijk allemaal voorzien van kerst netverlichting. Je tuin zal op een sprookjesbos lijken met deze lichtnetten.

De snoeren van de lichtnetten zijn ook nog eens makkelijk aan elkaar te koppelen. Zo kan je ook grotere struiken of bomen voorzien van een mooi lichtnet, dat perfect over alle takken heen komt. De lichtnetten vormen een mooi geheel over de bomen en struiken. Toch is dit niet alleen een mooie verlichting voor met kerst. Ook op warme zomeravonden kan deze verlichting de tuin net dat beetje extra geven waardoor je er de hele avond wil blijven zitten. Welk seizoen je ook in de tuin doorbrengt, het lichtnet buiten houdt je buiten!

3. Lampionlijn

Vooral in de zomer nodigt een leuk verlichte tuin je uit om langer te blijven zitten. Maak het gezellig in je tuin door een lange slinger of snoer van lichtjes op te hangen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met een lang snoer met allemaal lichtjes eraan. Het is speciaal gemaakt voor buiten en geeft een gezellige warme gele kleur af. De pitjes zijn aardig groot en geven een gezellige sfeer. Je kan ze in elk gewenst formaat kopen, zodat je een deel van je tuin of je hele tuin ermee kan versieren. Om het nog leuker te maken dan dat deze lichtjes al zijn, kan je bij verschillende lichtbolletjes, een lampionnenkap omhangen. Deze zijn in allerlei kleuren te koop. Zo kan je een paarse, gele, oranje, blauwe en groene lampionnen ophangen tussen alle lichtjes. Nu kan je zelf wel raden dat de leuke kleurtjes nu je tuin in schijnen door de gekleurde lampions heen.

4. Kampvuur met of zonder vuur

Vuur is het licht van gezelligheid. Een kampvuur maakt elke bijeenkomst in de tuin een stuk gezelliger en ook nog eens lekker warm. Toch bouw je niet zomaar een kampvuur in je tuin. Gelukkig kan dat wel heel makkelijk en het kan tegenwoordig ook zonder echt vuur. Net zo mooi en net zo gezellig. Plaats een aantal houten platen of pallets op elkaar. En drapeer er lichtkettingen overheen. Een paar gezellige bankjes of kleedjes er omheen en jullie kunnen gaan zitten. Net echt! Je kan natuurlijk ook kiezen voor een vuurpot. Daarbij brand je het hout in een pot die dicht kan. Zo heb je minder last van de rook en de stank, maar geniet je wel van de warmte van het vuur.

5. Vliegende paraplu’s

Ben je iemand die het leuk vindt om wat humor in en om het huis te hebben en hoeft alles niet helemaal strak in jouw interieur? Dan kan je je tuin ook verlichten met allemaal vliegende paraplu’s! Je heb dit concept vast wel eens gezien als je op vakantie was of via foto’s op internet. De vliegende paraplu’s kunnen je zowel tegen de zon beschermen als je voorzien van een gezellige verlichte sfeer. Je kan de paraplu’s makkelijk ophangen aan dunne draden, die je bevestigd aan de muur of schutting. Kies een paraplu met een leuke vrolijke kleur of hang er een aantal op. Met een lichtsnoer of kleine losse led lichtjes zorg je ervoor dat de paraplu’s je tuin een speels effect geven. Handige verlichting voor in de tuin en leuk om naar te kijken.