Speel je vaak spelletjes op websites? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar wanneer je ook geld investeert, is het belangrijk om zeker te weten dat je te maken hebt met een betrouwbare site. Waar het ene zich ontwikkelt, doet het andere vaak ook. Dat betekent dat sinds alle toegenomen ontwikkelingen op het internet, internetcriminelen zich mee ontwikkelen. Het wordt dus steeds moeilijker om neppe websites te onderscheiden van ‘echte’ websites. Daarom geven we in dit artikel vijf tips hoe je beter aan een website kan herkennen of deze betrouwbaar is.
De zwarte lijst
Op verschillende fora op internet staan lijsten met een aantal websites die je beter niet kunt bezoeken wanneer je niet opgelicht wil worden. Vertrouw je een bepaalde website of webshop niet helemaal? Google de naam dan, om erachter te komen of deze site misschien wel niet te vertrouwen is. Andersom werkt het overigens ook: online staan ook lijsten van veilige organisaties, bijvoorbeeld van veilige casino’s. Bij twijfel is het in ieder geval altijd het uitzoeken waard, om te voorkomen dat je opgelicht wordt.
Rapport van Google
Een slimme manier om te checken of je een site kunt vertrouwen is door dit te checken bij de url. Wanneer de naam van de website of webshop namelijk niet overeenkomt met de domeinnaam in de url, zou het zomaar kunnen dat je te maken hebt met oplichters. Deze verschuilen namelijk hun zogenaamde website onder een andere domeinnaam. Heet de website bijvoorbeeld ‘schoenen van Jantje’ maar staat er in de url iets totaal anders? Dan moet er een belletje gaan rinkelen.
Voordat je een product of dienst online bestelt, is het altijd slim om te kijken of de webshop of webwinkel in kwestie heeft aangegeven goedgekeurd te zijn door een bepaald keurmerk.
Check of er reviews zijn
Vaak zijn er van websites tientallen reviews van websites te vinden, van klanten of gebruikers die al eerder te maken hebben gehad met de desbetreffende site en hier een positieve dan wel negatieve review over hebben geschreven. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent. Online is er van vrijwel elke niche wel een review site te vinden waar je op terecht kunt.
Keurmerk
Voordat je een product of dienst online bestelt, kun je altijd checken of deze webshop of website ook is goedgekeurd door een bepaald keurmerk. Is dit het geval, dan staat dit vrijwel altijd vermeld op de website. Een bekend Nederlands keurmerk is bijvoorbeeld thuiswinkel.org. Is dit niet het geval, dan is dat het eerste teken om níets aan te schaffen bij de desbetreffende webshop of website.
Regels van webwinkels
Volgens de Nederlandse overheid zijn er een aantal regels waar Nederlandse webwinkels verplicht aan moeten voldoen. Deze zijn vastgelegd in de ‘koop op afstand’ wetgeving. Zo heeft elke koper minimaal 14 dagen bedenktijd om een bepaalde aankoop terug te draaien en is de verkoper verplicht om jou als koper op de hoogte te houden van het bestelproces. Ook over de garantie zijn verkopers verplicht om transparant te zijn. Zie je op een website niet duidelijk aangegeven dat ze aan deze regels voldoen? Dan hoef je deze website niet te vertrouwen.