5 tips om je kansen op de woningmarkt te vergroten

Het zal geen verrassing voor je zijn dat de huizenmarkt op dit moment flink overspannen is. Er is weinig aanbod en de prijzen zijn hoog. Logisch dat de moed je in de schoenen zakt, als je op zoek bent naar een koophuis. Wij geven je daarom 5 tips om je kansen te vergroten. Zodat jij toch slaagt in het kopen van dat ene droomhuis!

Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Vanwege de krapte op de woningmarkt, heb je vaak niet de luxe om een paar nachtjes te slapen voordat je een bod doet op een woning. Zorg dus dat je van te voren weet hoeveel je maximale hypotheek is en hoeveel je maximaal wilt uitgeven aan een woning. Dit doe je door de maandlasten van een hypotheek te berekenen. 

Vergroot je zoekgebied

Misschien woon je het liefst in een bepaalde stad, dorp of wijk. Maar door je zoekgebied te vergroten, vergroot je de kans om een geschikte woning tegen te komen. Vaak zijn woningen in de buitengebieden een stuk aantrekkelijker geprijsd en krijg je meer woning voor je geld. Rijd eens een rondje door de regio: misschien kom je gebieden tegen die eigenlijk veel leuker zijn dan je in eerste instantie dacht!

Prioriteer je woonwensen

Het liefst wil je de perfecte woning vinden, die aan al je eisen voldoet. Door te bedenken welke woonwensen de hoogste prioriteit hebben, kun je wat flexibeler omgaan met andere wensen. Geen perfecte keuken of badkamer? Die kun je later nog wel een keer aanpassen. Een kamer te weinig? Misschien is een dakkapel een optie. De locatie van een huis is dan weer niet aan te passen. Bepaal hierin wat belangrijk voor je is en waarin je eventueel concessies wil doen. 

Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kost geld, maar kan je ook heel wat opleveren. De makelaar kent de markt, weet het eerste af van te koop staande huizen en kan inschatten hoe hoog je bod moet zijn om kans te maken. Met de begeleiding van een aankoopmakelaar komt het vinden van een koophuis ineens een stuk dichterbij.

Bekijk veel huizen

Door veel huizen te bezichtigen, weet je steeds beter wat je wel en niet zoekt in een woning. Ze verklein je de kans dat je in alle haast iets koopt waar je later toch niet zo tevreden mee bent. Het kost je wat tijd, maar uiteindelijk kan het leiden tot de vondst van jouw perfecte woning!