Nog eventjes en alle voetbalaandacht wordt op Qatar gericht. Het is voor het eerst dat een eindronde voor een WK in een Golfstaat gehouden wordt. Voetbal krijgt al langer aandacht in Qatar. De eigen competitie stelde tot tien jaar geleden niet zoveel voor. Dankzij de miljoenen oliedollars echter begonnen de oliesjeiks topvoetballers op het einde van hun carrière aan te trekken. Meer en meer Qatarezen maken iedere week tijd vrij om voor hun favoriet team te supporteren.
Het zijn ook diezelfde dollars die ervoor gezorgd hebben dat het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld op het Arabisch schiereiland gespeeld wordt.
Het WK dat normaal in juni en juli tijdens de competitiestop plaatsvindt, gaat nu in november van start. Het extreem warme weer zou het voetballen tijdens de zomer bijna onmogelijk maken. Ondertussen heeft Qatar heel wat geld geïnvesteerd in de infrastructuur die nodig is voor een WK. Er werden enorme koelinstallaties in de stadions geplaatst die de temperatuur zouden laten zakken van 40° naar 25°.
De nationale selecties van de geplaatste landen worden definitief samengesteld, en de bookmakers maken zich klaar voor het wedden op WK tijdens dit spannende topevenement. Ook voor Nederland is het een spannende tijd. Al is het eventjes geleden dat de Oranje Leeuwen zich plaatsten voor de eindronde van het FIFA WK, Nederland staat nog steeds in de Top Tien van best presterende landen op het WK. Het is ook het land dat de meeste finales speelde zonder ooit te winnen.
Er is echter een geduchte tegenstander die al in 1950 voor het eerst aantrad tijdens een wereldbeker: Engeland. Het Engelse team heeft een rijke geschiedenis, ook als het gaat om prestaties tijdens de eindronde van het WK. In 1966 werden ze wereldkampioen met het legendarische team waarbij Bobby Charlton een van de toenmalige sterren was. Ze versloegen de eeuwige vijand Frankrijk met 2-0 in het Wembley stadion in eigen land.
Daarna speelde Engeland nog de halve finales in 1990 en in 2018. Engeland heeft sinds 1950 bijna alle eindrondes gehaald, alleen in 1974, 1978 en 1990 werden ze niet gekwalificeerd. Engeland staat momenteel op de vijfde plaats in de FIFA wereldranglijst. Ze moeten alleen Frankrijk, Argentinië, België en Brazilië laten voorgaan.
Nederland staat in deze ranking op een mooie zevende plaats. De grote verrassing in die lijst is voetballand bij uitstek Duitsland dat buiten de Top Tien valt.
Voor de eindronde in Qatar heeft het team van bondscoach Gareth Southgate een goede loting getroffen. Ze spelen tegen Iran, de Verenigde Staten en Wales. De tweede ronde lijkt dus zeker binnen het bereik te liggen. Net als voor onze Oranje leeuwen die in de eerste ronde tegen gastland Qatar, Ecuador en Senegal aan de aftrap komen. Buurland België zal zich dan weer sterk moeten maken om voorbij Kroatië te komen tijdens de eerste ronde, dit is tenslotte de finalist van het WK 2018. En in die spannende finale heeft het weinig gescheeld of ze versloegen Frankrijk en waren nu regerend wereldkampioen.
Wat de Engelse selectie zo speciaal maakt, is dat slechts drie spelers niet in de Premier League spelen. Enkel Jude Bellingham (Dortmund), Tammy Abraham (AS Roma), en Fikayo Tomori (AC Milan) spelen niet in Engeland. Dit levert toch wel een voordeel. Er zitten vijf spelers van Manchester City in het team. Die jongens spelen het hele jaar door samen en kennen elkaars sterktes en zwaktes. Hetzelfde geldt voor de vier geselecteerde spelers van Arsenal.
Maar zal Engeland ook uiteindelijk met de wereldcup terug naar Londen keren? Het is zeker zo dat het Engels voetbal opnieuw in de lift zit. Maar of dat voldoende zal zijn om op 18 december in Doha de finale te spelen, en die ook te winnen, is nog afwachten. Wanneer we de favorieten bij de bookmakers bekijken kunnen we zien dat voor hen Brazilië de meeste kans maakt gevolgd door Frankrijk. Engeland wordt als derde kanshebber genoteerd. Maar vergeet toch de eerste wet van het voetbal niet: iedere wedstrijd moet eerst gespeeld worden!