/

De best betaalde CEO’s ter wereld: Apple’s Tim Cook levert in

Heb je altijd al willen weten wat Apple topman Tim Cook verdient? Een Indiase krant heeft het uitgezocht en kwam tot de conclusie dat Cook dit jaar een stuk aan salaris heeft moeten inleveren. Zijn inkomen daalde naar een nog altijd respectabele 11,6 miljoen vanwege de zwakke financiële prestaties van Apple.

Dat kwam omdat Cook’s bonus over 2019, is gekoppeld is aan de prestaties van Apple. Het bedrijf overschreed afgelopen jaar zijn verkoopdoelstelling met slechts 28 procent. Hierdoor daalde Cook’s salaris ettelijke miljoenen ten opzichte van boekjaar 2018.

Hoe wordt Cook’s salaris opgebouwd?

Basissalaris

Allereerst ontvang Cook een basissalaris. Dat basissalaris bedraagt 3 miljoen dollar. Daarnaast onvangt de Apple topman nog een jaarlijkse bonus, krijgt hij onkostenvergoedingen en is hij in het bezit van een aardige aandelenportefeuille

Jaarlijkse bonus

Daarnaast ontvang hij een bonus, die gebaseerd is op de prestaties van Apple. Doordat het bedrijf het in 2019 slechts 28 procent beter deed dan de verkoopdoelstellingen, bedroeg die bonus ‘slechts’ 7,7 miljoen dollar. Hierdoor zag de Apple-chef zijn jaarlijkse loonstrook zakken naar 11,6 miljoen dollar.

In 2018 zag Apple zijn verkoopdoelstellingen nog met 100% overtroffen worden. Cook ontving in dat jaar dan ook 12 miljoen dollar als bonus. Het totale salaris van de Apple topman kwam daarmee dat jaar op zo’n 15,7 miljoen dollar. Cook moest dus een slordige vier miljoen inleveren op zijn salaris. Dat was te lezen in het financieel jaarrapport van Apple, dat het bedrijf afgelopen vrijdag indiende bij de Securities and Exchange Commission.

Onkostenvergoedingen

Naast zijn vaste salaris en de bonus regeling, omvat Cook’s salaris ook nog eens 885.000 dollar aan andere vergoedingen. Daarvan kwam het meeste voor rekening van de beveiliging en het gebruik van een privéjet “Om veiligheids- en efficiencyredenen vereist het bestuur van de heer Cook dat hij privévliegtuigen gebruikt voor alle zakelijke en persoonlijke reizen,” volgens het jaarverslag.

Apple aandelen

Afgezien van zijn salaris, bezit Cook ook meer dan $ 113 miljoen dollar aan Apple-aandelen. Die zijn onderdeel van een langetermijnbeloning als hoofd van het bedrijf, volgens de boeken.

Met zijn salaris staat Cook zeker niet aan top in de wereld. De Apple topman staat ‘slechts’ op de vierde plek.

Klik/tap voor groter.
De bestbetaalde CEO’s (Bron: Bloomberg)

De cijfers van Apple

Omdat de iPhone-verkopen zijn gedaald, verschoven de inkomsten van Apple naar digitale inhoud en diensten. Ook boekte het bedrijf veel winst op de verkoop van wearables, accessoires en andere gadgets. Apple boekte in 2019 een netto-omzet van 260,2 miljard en een bedrijfsresultaat van 63,9 miljard dollar.

CNBC