Hoe inspireert de juiste werkplek tot productiviteit?

In China zweert men bij feng shui, oftewel het geloof dat de harmonie van je omgeving samenkomt met jouw energie en invloed heeft op jouw gevoelens. Door je huis op bepaalde manieren in te richten zou je jezelf zo een beter humeur kunnen geven. Het klinkt te goed om waar te zijn, maar de wetenschap bewijst wel dat je omgeving zeker kan inspelen op alles van hoe productief je werkt tot fysieke gezondheidsproblemen. En dit is nergens zo belangrijk als op je werkplek.

Vergroot je focus

Het klinkt een beetje als een open deur intrappen, maar het is wel zo: als mens zijn we snel afgeleid. Ons brein is constant op zoek naar nieuwe stimulatie. Zeker als je werk wat repetitief kan zijn, is dit een valkuil om  te kijken. Houd het voor je werkplek bij een minimalistische look. Probeer zo veel mogelijk orde te creëren, bijvoorbeeld door alles een vaste plek te geven en het daar ook terug te leggen als je het niet meer nodig hebt. Decoratie houd je best simpel en vooral tegen de muur of op een apart tafeltje in plaats van je bureau. Omring jezelf alleen met wat functioneel is en je zal beter kunnen focussen.

Speel met de sfeer

Hier bedoelen we mee dat je best pret mag hebben met je inrichting. Felle kleuren kunnen voor sommige opwekkend zijn, terwijl andere zich beter kunnen concentreren als alles strak zwart en wit is. Ontdek wat jij mooi  in een inrichting en pas dit toe op je werkplek. Als je daar graag bent, komt de productiviteit vanzelf. Tips die alvast voor bijna iedereen van toepassing zijn: zorg voor grote ramen zodat je van natuurlijk licht kan genieten, overweeg een plant of twee in de kamer te zetten, aangezien deze bewezen zijn om het humeur te verbeteren, of koop een groot prikbord voor je post-its zodat je werk nog overzichtelijker wordt.

Je eigen touch

Het inrichten van je werkomgeving hoeft dus niet saai te zijn. Hoewel decoratie beter niet kan gaan  een persoonlijke touch aangeraden. Je wordt er waarschijnlijk snel vrolijk van. Bovendien kan het je motivatie (en dus je productiviteit) vergroten. Denk maar aan foto's van die vakantie waar je graag naar toe wil en geld voor bent aan het sparen. Het hangt ook samen wat wij hierboven beschreven: als je graag op je werkplek  ook beter kunnen werken. Dat is logisch.

Werken zonder pijn

Als laatste willen we ons nog richten op het fysieke aspect. Ergonomie is het aanpassen van de omgeving op je lichaam, om te voorkomen dat je pijn krijgt. Door bijvoorbeeld een oncomfortabele zithouding of te weinig beweging, kan je het lichaam onbedoeld belasten. Met pijn werken is natuurlijk niet leuk, en al helemaal niet productief. Daarom kan je best ergonomie in je achterhoofd houden bij het inrichten van je werkplek.

Buiten al deze tips kan je gewoon experimenteren wat voor jou het beste werkt. Iedereen verschilt, dus probeer wat dingen uit en kijk wat jouw productiviteit een boost geeft!