/

Hoeveel GB heb je nodig op je smartphone?

De technologie staat nooit stil en dat betekent dat je tegenwoordig al heel wat iPhones vindt met een groot opslagvermogen. Naast het feit dat je op de meeste smartphones grote hoeveelheden foto's, video's en apps kunt opslaan en installeren, kan je je iPhone ook uitbreidden met een SD-kaart om er nog meer op te zetten.

Natuurlijk is de opslagcapaciteit van geen enkele smartphone onbeperkt. Het gevolg? Je zal vroeg of laat toch opofferingen moeten maken en bepaalde zaken verwijderen of ergens anders opslaan. Een eerste belangrijke vraag die je jezelf kunt stellen bij de zoektocht naar een nieuwe smartphone is: hoeveel GB heb je precies nodig? Hier gaan we daar wat dieper op in.

Hoeveel GB heb je eigenlijk nodig op je smartphone?

Een gigabyte bestaat uit 1000 megabytes en hoewel dat veel lijkt, neemt een gewone foto op je smartphone al snel 4 MB in beslag. Onderstaande vragen helpen je om plaats te besparen en te bepalen hoeveel ruimte je precies nodig hebt op je iPhone.

1. Hoeveel ruimte gebruik je effectief?

Hoe meer foto's en video's je maakt en hoe meer apps je op je smartphone hebt staan, hoe groter de kans dat je op zoek zult moeten gaan naar externe opslag hulpmiddelen, zoals een SD-kaart. Het is aangeraden om je eigen smartphone gedrag te analyseren en hierbij te letten op het aantal bestanden dat je opslaat.

Ben je verbonden met de cloud? Dan kan je normaal gezien meer foto's, video's en andere bestanden op je smartphone opslaan omdat een groot deel van je bestanden in die cloud zitten. Bij het zoeken naar een nieuwe smartphone houd je best met deze en andere factoren rekening, zodat je zeker een model koopt met voldoende opslagcapaciteit. 

2. Welke iPhone wil je?

Nog een belangrijke vraag om jezelf te stellen als je een smartphone zoekt met voldoende opslagcapaciteit: het type smartphone dat je wilt. Veel mensen kiezen voor een iPhone, omdat dat nu eenmaal van de meest betrouwbare merken is tegenwoordig. Natuurlijk bestaan er heel wat modellen, die verschillen qua prestaties, prijs en natuurlijk opslagcapaciteit.

Bepaalde modellen zijn vooral populair vanwege hun grote opslagvermogen. Denk maar aan de iPhone 13 van 128 GB, die zelfs de meest enthousiaste fotograaf of app-verzamelaar meer dan voldoende ruimte biedt. Er zijn natuurlijk nog andere modellen die heel wat opslagruimte bieden, dus doe eerst grondig onderzoek voor je de knoop doorhakt.

3. Kan je eventueel GB's besparen?

Hoeveel GB's je smartphone ook heeft, uiteindelijk zal je toch manieren moeten vinden om opslagcapaciteit vrij te maken. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop je GB's kunt besparen:

  • Gebruik minder mobiel dataverkeer

  • Voer een data-analyse uit op je smartphone

  • Verwijder oude apps en foto's regelmatig na een back-up

  • Verplaats gegevens naar een externe SD-kaart

  • Schakel de automatische bewaarfunctie van apps als WhatsApp uit

Doe je het goed? Dan houd je regelmatig ruimte vrij voor de opslag van nieuwe foto's, video's en meer en kan je je smartphone optimaal blijven gebruiken. Nog een voordeel van deze aanpak: doordat je iPhone minder overbelast is, zal hij beter werken en de accu langer meegaan zodat je hem niet vaak moet opladen.