Je tuin klaar maken voor de winter

dried leaf cover by snow at daytime
Photo by photos_by_ginny on Pexels.com

Het is November en de eerste nachtvorst staat voor de deur. Tot nu toe hebben we ongekend goed weer gehad dit jaar. De bollen zijn al opgekomen en de bomen wisten niet of ze hun blad nog moesten laten vallen dit jaar. Toch is het nu echt tijd om de tuin klaar te maken voor de winter. Hoe doe je dat, je tuin winterklaar maken? 

Bladeren weghalen

Als de bomen de bladeren laten vallen is de voornaamste klus om bladeren op te ruimen. Vaak wordt gezegd dat je de bladeren het beste kunt laten liggen. Als je dat echter doet kunnen er een aantal dingen gebeuren:

  • Mensen kunnen uitglijden over de gladde bladeren
  • Het gras kan doodgaan door de dikke laag bladeren
  • Slakken kunnen eitjes leggen in de bladeren en de planten aantasten

Het laten liggen van de bladeren zou voedingsstoffen toevoegen, door de compostering op de bodem. Een andere reden dat mensen de bladeren willen laten liggen is om de planten te beschermen tegen de kou. 

Door de bladeren te mulchen (hakselen) of het grovere gedeelte van de compostbak onder de planten te strooien, kun je dit bereiken zonder de minpunten van hierboven.

Bomen snoeien

Niet iedereen heeft bomen in de voor- of achtertuin, maar als dat wel het geval is, kun je deze het beste snoeien in de winter als de boom in rust is. Het voordeel hieraan is ook dat je goed kunt zien welke takken verwijderd kunnen worden. Je kunt een houtafval container huren als je geen hakselaar of openhaard hebt.  

Waarom bomen snoeien?

  • Om meer fruit aan de bomen te krijgen, zoals bij appel- en perenbomen
  • Om de vorm van de boom te behouden, zoals bij sierbomen (bol catalpa)
  • Om dode takken te verwijderen en mogelijke stormschade te voorkomen

Dakgoten schoonmaken

Als de bladeren van de bomen zijn, is het belangrijk om de dakgoten schoon te maken. Vaak wordt dit in de zomer gedaan, er zijn echter een aantal redenen waarom het belangrijk is om dit voor de winter te doen:

  • De bladeren kunnen voor ophopingen zorgen
  • De volle dakgoot kan het huis koeler houden
  • Er kunnen ijsdammen ontstaan
  • De dakgoten kunnen kapotvriezen

Het is niet moeilijk om even de dakgoten schoon te vegen en te voorkomen dat je deze problemen zal krijgen. 

Meubels opruimen

Helaas zullen we niet meer snel gaan zitten in de tuin, dat betekent dat je de meubels zoals tuintafels en banken nu het beste kunt opruimen, als hier plaats voor is. Door de meubels de hele winter in de tuin te laten staan, zullen ze sneller slijten en de kleur zal sneller verweren.