Last van stress? Deze ademhalingsoefening van de Navy SEALs gaat je helpen

Deadlines die snel dichterbij komen, een onstilbare drang naar perfectie, een gebrek aan steun, geen ‘nee’ kunnen zeggen. Het leidt allemaal tot hetzelfde: stress. Zelfs de meest koele kikkers kunnen er soms niet aan ontkomen. Daar is niets mis mee, maar het is belangrijk dat je hier goed mee omgaat. Niet alleen voor je gemoedstoestand, maar ook voor je gezondheid.

Veel stress kan leiden tot vermoeidheid, nek- en schouderklachten, buikpijn, hoofdpijn, een verminderde weerstand en meer dingen die je wilt vermijden. Het beste is om stress zoveel mogelijk te vermijden, maar dat is praktisch onmogelijk. Daarom is het belangrijk dat je goed handelt wanneer je toch een keer last hebt van stress. Wat moet je doen dan? De experts op dat gebied (de Navy SEALs) hebben het antwoord.

Versla stress met box breathing

Als Navy SEAL kun je nog wel eens in een stressvolle situatie belanden. Het is dan vooral belangrijk om je hoofd koel te houden. Daar hebben ze een speciale truc voor, namelijk een ademhalingsoefening genaamd ‘box breathing.’ Navy SEALs gebruiken deze oefening om kalm en gefocust te worden. Bijvoorbeeld vlak voor of na een gevechtssituatie. Daarom is hij ook zo eenvoudig, snel en effectief.

De stappen om van je stress af te komen:

  • Stap 1: zoek een plek waar je kunt zitten of liggen
  • Stap 2: adem gedurende vier seconden diep in
  • Stap 2: houd je adem vier tellen lang vast
  • Stap 4: adem uit en leeg binnen vier seconden je longen
  • Stap 5: houd je longen gedurende vier tellen leeg
  • Stap 6: ga weer terug naar stap 2

Doe dit vijf minuten en je zult merken dat je lichaam tot rust komt en dat het gemakkelijker wordt om je te concentreren. Je kunt deze oefening overal en altijd toepassen wanneer stress toeslaat. Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op de meditatie website QuietKit een gifje die je helpt om het ritme van de oefening vast te houden.