Onhandig en in nood voor fysio?

Waarom zijn sommige mensen van nature handig en sportief, terwijl anderen zich vaak onhandig voelen en over hun eigen voeten struikelen? Kunnen we iets doen om onze handigheid te verbeteren? Kan fysiotherapie in Den Haag daarbij helpen? Laten we daar eens naar kijken!

Onhandigheid en het verband met de hersenen

Waarom zijn sommige mensen gewoon een beetje klunzig, van knoeien met koffie tot struikelen? Dit heeft deels te maken met hoe onze hersenen praten met onze spieren. Soms komen de instructies niet zo precies aan als ze zouden moeten, waardoor we de verkeerde spieren gebruiken en minder precieze bewegingen maken dan we eigenlijk willen. Ook timing is belangrijk, omdat bewegingen goed moeten worden gepland en op het juiste moment moeten worden uitgevoerd. Voor mensen die als onhandig worden beschouwd, kan dat soms een beetje fout gaan.

Het is erfelijk, maar het kan ook aan de omgeving liggen

Waarom sommige mensen gewoon wat klunziger zijn dan anderen heeft te maken met verschillende dingen. Erfelijkheid speelt een rol, dus als er veel onhandige mensen in je familie zijn, kan dat iets genetisch zijn. Maar ook je omgeving telt mee. Als je bent opgegroeid in een buurt met veel geweld, heb je misschien minder kansen gehad om je handigheid te ontwikkelen in vergelijking met kinderen die vrij buiten konden spelen. En laten we niet vergeten dat ondervoeding en ernstige ziekten ook invloed kunnen hebben op hoe goed je bent in bewegen en dingen doen.

Ontwikkeling van de hersenen

Sommige mensen zijn onhandig omdat hun hersenen en spieren niet goed samenwerken. Dit begint al in de vroege stadia van ontwikkeling, ongeveer acht tot tien weken na de conceptie, wanneer de hersenen en spieren zich vormen en met elkaar verbinden. Maar bij sommige mensen verloopt dit proces niet zo goed, waardoor ze moeite hebben met het controleren van hun lichaam. Dit kan leiden tot serieuze onhandigheid.

Het goede nieuws

Het goede nieuws is dat ongeveer de helft van de kinderen die onhandig zijn, er na verloop van tijd beter in worden. Dit komt doordat hun motorische vaardigheden wat langzamer ontwikkelen, maar tijdens de puberteit krijgen ze vaak een boost van extra groeihormonen. Jammer genoeg geldt dit niet voor iedereen, en sommige mensen blijven zelfs als volwassene last houden van ernstige onhandigheid.