Wat doen valeriaan druppels voor je nachtrust?

Valeriaan druppels worden gemaakt van valeriaanwortel, die weer afkomstig is van de valeriaanplant en al duizenden jaren wordt gebruikt voor verschillende medische doeleinden, waaronder het verbeteren van de slaap.

Hoewel het niet uitgebreid is onderzocht, wordt valeriaanwortel vaak op de markt gebracht als een soort natuurlijk slaapmiddel in de vorm van valeriaan druppels.

Omdat een aanzienlijk aantal Nederlanders regelmatig slaap tekort komt en experimenteert met slaapbevorderende middelen, kan het nuttig zijn om te begrijpen wat er wel en niet bekend is over natuurlijke slaapmiddelen.

We bespreken het wetenschappelijke bewijs met betrekking tot valeriaanwortel voor slaap, evenals de belangrijkste veiligheids- en doseringskwesties.

Wat is valeriaanwortel?

Valeriaanwortel is een extract van de Valeriana officinalis plant, die in verschillende delen van Europa, Azië en Noord-Amerika gevonden kan worden.

Het medicinale gebruik van de valeriaanwortel gaat terug tot het oude Griekenland. Sinds de oude oorsprong wordt de plant aangeprezen als een behandeling voor een reeks kwalen, waaronder:

 • Slapeloosheid
 • Angst en stress
 • Hoofdpijn
 • Maagpijn

Voedingssupplementen met valeriaanwortel komen vaak in de vorm van capsules of tabletten die een extract van gedroogd plantmateriaal bevatten. Valeriaanwortel is ook verkrijgbaar als thee en tinctuur. Sommige voedingssupplementen bevatten een mengsel van valeriaanwortel en andere stoffen.

Helpt valeriaanwortel om te slapen?

Onderzoek heeft tot nu toe geen uitsluitsel gegeven over de vraag of valeriaanwortel je kan helpen bij het slapen. Hoewel deze plant al duizenden jaren wordt gebruikt, zijn er maar weinig rigoureuze wetenschappelijke studies die de effecten op de hoeveelheid of de kwaliteit van de slaap hebben onderzocht.

Anekdotisch melden sommige mensen echter dat het nemen van valeriaanwortelsupplementen hen helpt om 's nachts sneller in slaap te vallen. Onderzoekers weten dat valeriaan werkt als een kalmerend middel, waardoor mensen zich rustiger of slaperiger kunnen voelen.

Er zijn echter maar weinig goed opgezette onderzoeken gedaan en veel van deze onderzoeken hebben inconsistente bevindingen opgeleverd. Eén uitgebreid rapport analyseerde tientallen onderzoeken naar valeriaanwortelextract en vond tegenstrijdige resultaten. Sommige onderzoeken stelden vast dat valeriaanwortelextract de slaap verbeterde, terwijl andere onderzoeken geen effect vonden.

Een mogelijke verklaring voor deze tegenstrijdige resultaten is een gebrek aan consistentie tussen valeriaansupplementen. De valeriaanplant bevat veel bestanddelen en onderzoekers begrijpen nog steeds niet goed welke verantwoordelijk zijn voor de effecten. Afhankelijk van de bereiding en opslag kunnen verschillende supplementen verschillende hoeveelheden van deze potentiële actieve ingrediënten bevatten.

Omdat het bestaande bewijs onduidelijk is, zullen er meer onderzoeken moeten worden uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in het effect van deze plant op de slaap. Het is echter de moeite waard om op te merken dat de American Academy of Sleep Medicine, een toonaangevende autoriteit op het gebied van de behandeling van slaapstoornissen, het gebruik van valeriaanwortel niet aanbeveelt voor de behandeling van chronische slaapproblemen.

Hoe beïnvloedt valeriaanwortel de hersenen?

Medische experts weten nog steeds niet precies hoe valeriaan de hersenen beïnvloedt. Onderzoekers hebben veel bestanddelen in de valeriaanwortel geïdentificeerd en verschillende van deze bestanddelen werken mogelijk samen om de plant een kalmerend effect te geven.

Hoewel onderzoekers het mechanisme van de effecten van de valeriaanwortel nog niet helemaal begrijpen, geloven ze dat het bepaalde slaapgerelateerde paden in de hersenen beïnvloedt.

Voordelen van valeriaanwortel

Omdat wetenschappers valeriaan niet rigoureus hebben getest in onderzoeksproeven, staan de voordelen van valeriaanwortel nog steeds ter discussie. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat valeriaanwortel de slaapkwaliteit kan verbeteren, maar andere onderzoeken hebben aangetoond dat valeriaan slechts beperkte voordelen biedt.

De veronderstelde voordelen van valeriaan druppels reiken verder dan slaap en omvatten ook een aantal andere gezondheidskwesties.

 • Angst: Valeriaan wordt traditioneel gebruikt om stress te verminderen. Sommige bestanddelen van de plant kunnen angstremmende effecten hebben, maar afgeronde onderzoeken met valeriaanwortelextracten tegen angst hebben gemengde resultaten opgeleverd.
 • Obsessieve-compulsieve stoornis: Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) veroorzaakt aanhoudende, ongewenste gedachten en repetitief gedrag. Hoewel verre van definitief, toonde één onderzoek aan dat valeriaan de symptomen van OCD verlichtte.
 • Opvliegers: Mensen in de menopauze hebben vaak last van opvliegers, dat zijn korte sensaties van intense lichaamswarmte en zweten die hun dagelijks leven kunnen verstoren. Eén studie ontdekte dat valeriaanwortelextract het aantal en de intensiteit van opvliegers tijdens en na de menopauze verminderde.
 • Premenstruele symptomen: Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat valeriaanwortel kan helpen bij het verminderen van menstruatiegerelateerde krampen en de fysieke en emotionele symptomen die gepaard gaan met het premenstrueel syndroom.

Hoewel sommige vroege onderzoeken veelbelovend zijn, is er op dit moment niet genoeg bewijs voor medische experts om valeriaan aan te bevelen als behandeling voor welke gezondheidstoestand dan ook.

Valeriaan druppels bijwerkingen

Valeriaan druppels zijn over het algemeen veilig voor kortdurend gebruik door volwassenen, maar sommige mensen kunnen ongewenste bijwerkingen ervaren zoals slaperigheid overdag en maagproblemen.

Negatieve reacties op valeriaan zijn relatief zeldzaam. In extreme gevallen wordt valeriaanwortel in verband gebracht met ernstige leverschade. Gewoonlijk kunnen minder ernstige bijwerkingen optreden, waaronder:

 • Slaperigheid de ochtend na inname van valeriaan
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Diarree en buikpijn
 • Levendige dromen

Sommige van deze bijwerkingen, zoals maagpijn en slaperigheid 's ochtends, zullen eerder optreden als mensen hogere doses valeriaan nemen.

Valeriaan kan ook een wisselwerking hebben met andere medicijnen, waaronder anesthesie tijdens een operatie. Om deze reden moet je het gebruik van valeriaan altijd bespreken met een arts of apotheker om ongewenste interacties met medicijnen te voorkomen.

Hoeveel valeriaanwortel moet je nemen?

Er is geen officiële aanbevolen dosering voor valeriaan, noch voor slaap noch voor andere doeleinden. Je kunt het beste je arts raadplegen voordat je valeriaan gaat gebruiken. Je arts kan je helpen de beste dosering voor jouw situatie te bepalen en mogelijke interacties met andere medicijnen die je gebruikt te identificeren.

Onderzoeksstudies gebruiken meestal doses tussen 200 en 400 milligram valeriaanwortelextract. Je kunt ook een idee krijgen van de aanbevolen dosis door de instructies op het etiket te lezen van het specifieke valeriaansupplement dat je koopt.