Wat zegt je plek in de familie over jezelf?

group of people spending christmas night
Photo by Nicole Michalou on Pexels.com

Als de stilte spreekt, voel je jezelf buiten vorm om. Niet je ego is meer aan het werk, die neem je slechts nog waar. Je bent deel van een geheel, je hele leven al. Je zelf is een deel van het geheel. Als de stilte spreekt is dat wat je hoort. Je voelt het deel en tegelijkertijd dat je onderdeel uitmaakt van. Daarbij zijn er verschillende systemen waaruit jij deel vanuit maakt. De plek die je in dat systeem hebt zegt vervolgens weer iets over jou. Zo neem je ook plek in het systeem van de familie.

Wat is je plek in het gezin?

Neem nu de plek in het gezin. Daarbij maakt het niet uit of het een gezin van twee, drie of nog meer is. Je maakt deel uit van dit gezin. In elk gezin is er een dynamiek. Neem nu bijvoorbeeld een vrouw die maar o zo graag van haar man wil horen dat hij van haar houdt. Alleen hij is niet zo van de vele woorden en op de één of andere manier is er iets dat hem ervan weerhoudt om te zeggen ‘Ik hou van jou’. Toch houdt hij van haar. Je zou het kunnen afdoen met ‘ze hebben nu eenmaal een andere liefdestaal’. Alleen waar komt die taal vandaan?

Wat is het familiesysteem?

In dit geval kan het zijn dat het familiesysteem aan het werk is. Stel dat die vrouw een vader had die het nooit zei. Hij kon niet zeggen ‘ik hou van jou’. Het kan maar zo zijn dat de vrouw haar vader op hem heeft geprojecteerd. Ze zet haar man daarmee op de plek eigenlijk van haar vader. Haar man hapert niet met ‘ik hou van jou’, omdat hij niet van haar zou houden. Hij hapert, omdat hij voelt dat ze het eigenlijk niet van hem vraagt, maar van zijn vader. 

Een ander voorbeeld is dat als je bijvoorbeeld altijd graag voor anderen wil zorgen, omdat je in het verleden ook altijd al voor een ouder hebt moeten zorgen. Je neemt als het ware dan als kind de plek in van een ouder. Het familiesysteem is natuurlijk groter dan alleen de kinderen en de ouders, er zijn opa’s, oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes en iedereen neemt een plek in dit systeem. Een verkeerde plek kan er dus voor zorgen dat mensen in het systeem tegen dingen aanlopen. Meer weten? Lees dan alles over het familie systeem.