Tegenwoordig is de betaalapp Tikkie niet meer weg te denken uit het sociale leven van menige Nederlander.
Of we nu eens uit eten gaan met vrienden, een weekendje eropuit trekken, of een gedeeld huishouden hebben, Tikkie is zeer handig en valt enorm in de smaak bij Nederlanders.
Het is zodanig populair dat er recent zelfs een nieuwe functie is aan toegevoegd, genaamd Groepie, die Tikkie net dat tikkeltje beter maakt.
Laten we eens kijken wat Tikkie en Groepie precies zijn, hoe deze werken, en waarom die zo typisch Nederlands en dus zo populair zijn.
Wat is Tikkie?
Tikkie is een mobiele betaalapp die werd opgericht in 2016 door de bank ABN AMRO.
Het concept is zeer simpel: met Tikkie kan je vrienden, familie of zelfs totale vreemden terugbetalen of hen aanmanen om jou terug te betalen.
Je kan er donaties mee uitvoeren, en zelfs je rekening in bepaalde horecazaken betalen!
Het is een enorm populaire app in Nederland, en naar eigen zeggen zijn er op dit moment maar liefst acht miljoen actieve gebruikers, maar dat moet met een korrteltje zout genomen worden – wellicht gaat het hier om het totale aantal installaties van de app, niet om de actieve gebruikers.
Het is wel een feit dat sinds de release de app miljoen keren werd gedownload uit de Android Play Store, en dat er reeds voor 16 miljard euro aan betalingen werd verricht via Tikkie.
Tikkie is populair omdat het in feite met een erg simpel concept werkt, het is gewoon een soort interne spreadsheet dat de status van een rekening of balans bijhoudt, en betalingen tussen gebruikers mogelijk maakt via iDEAL.
Iedereen kan het gebruiken, en de eenvoudige lay-out en de snelheid waarmee je het kan opstellen spreken zeker in het voordeel ervan.
Je kan Tikkie voor heel veel en op heel veel plaatsen gebruiken, maar het heeft wel nog heel wat beperkingen.
Zo kan je bijvoorbeeld geen “normale” online betalingen uitvoeren met Tikkie, dus voor betalingen in webshops, een abbonement aankopen, bij een online ideal casino spelen of gewoon rekeningen van vaste kosten betalen moet je nog steeds de traditionele betaalmethodes gebruiken.
Tot slot: Tikkie voldoet aan strenge veiligheidseisen, dus je moet je geen zorgen maken over de cybersecurity.
Wat is Groepie?
Groepie is in feite een uitbreiding van Tikkie: een nieuwe functie waarmee het mogelijk is om een totaalbedrag met en tussen een groep mensen te verrekenen.
Dit is in feite een voornaamste reden waarom Tikkie in de eerste plaats werd gebruikt, dus het is in feite logisch dat er nu een officiële functie komt die dit allemaal zal stroomlijnen.
Iedereen die versie 5.0 van de Tikkie app zal downloaden voor Android en iOS zal automatisch ook gratis toegang krijgen tot Groepie.
Iedereen binnen de Groepie-groep moet wel de nieuwste versie van de app hebben geïnstalleerd om mee te kunnen doen.
Via Groepie kunnen gebruikers elkaar uitnodigen in een groep en dan uitgaven toevoegen.
De app zal berekenen wie nog welk bedrag aan wie is verschuldigd en zal het totaalbedrag eerlijk verdelen zodat er geen gemor komt en zodat iedereen duidelijk ziet wat de stand van zaken is.
Hoe werkt Groepie?
ABN AMRO heeft er duidelijk voor willen zorgen dat Groepie een inslaande hit zal worden en de populariteit van Tikkie nog zal laten toenemen.
Het is in feite zeer eenvoudig om met Groepie te beginnen:
- Open de app en selecteer Groepie
- Nodig je relevante vrienden uit, bijvoorbeeld degene die samen met jou uit eten gaan. Dit kan via WhatsApp, via e-mail of andere opties. Ook handmatig toevoegen van vrienden is mogelijk
- Iedereen kan uitgaven en dergelijke toevoegen aan de Groepie
- Tijd om af te rekenen? Groepie zal automatisch de tussenstand opmaken, en je kan meteen een Tikkie versturen door op een naam te klikken – en omgekeerd kunnen jouw vrienden een Tikkie naar jou sturen
Typisch Nederlands
Tikkie en Groepie zijn volledig Nederlandse apps, want in andere landen zijn ze meestal niet zo obsessief bezig met het verrekenen van wie elkaar nog een euro of zelfs een paar eurocent moet.
Geld terugvragen via apps bestaat ook wel in andere landen, maar meestal niet voor dergelijke kleine bedragen.
In het buitenland zijn de reacties op apps zoals Tikkie dan ook zeer amusant, en het is niet voor niets dat er tal van Engelstalige uitdrukkingen zijn die verwijzen naar Nederlandse gierigheid:
- “Dutch generosity”: gierigheid
- “Dutch treat”: achteraf moeten betalen voor een etentje waarvoor je werd uitgenodigd, misschien zelfs als verrassing door je vrienden
- “Dutch sandwich”: een manier om belastingen te ontduiken
- “Sharing Dutch”: luxegoederen delen om de kosten te verminderen maar toch nog van het goed te kunnen genieten
En natuurlijk: “Going Dutch” betekent het eerlijk verdelen van een rekening, waarbij iedereen in een groep gewoon zijn of haar deel betaalt, in plaats van de totale som te verdelen over het aantal deelnemers.
Maar het is zeker een feit dat het leven vandaag de dag een heel pak duurder wordt, en dat kleine centjes op lange termijn een grote som zullen vormen – dus het lijkt vrij waarschijnlijk dat we met z’n allen gewoon lustig Tikkie en Groepie zullen blijven gebruiken.