Alles over de boottrailer

white speedboat on body of water
Photo by Lukas on Pexels.com

Het is natuurlijk heerlijk om op je eigen boot te stappen zodra het weer het een beetje toe laat. Lekker de buurt verkennen en lekker op het water zijn. Als je al langer een boot hebt dan wil je misschien ook eens wat verder gaan varen. Je wil andere gebieden verkennen met je boot dan de gebieden die je gewend bent. Als je van plan bent dit te doen dan heb je een boottrailer nodig. Een boottrailer kun je zelf kopen, maar je kan er ook voor kiezen om er een te huren. Weet je nog niet zoveel over boottrailers af en ben je je aan het oriënteren? In dit artikel vertellen we er meer over. 

Voordelen 

Het hebben van een boottrailer heeft allereerst een aantal voordelen, vooral als je de trailer zelf koopt. Zelf een trailer kopen kan via heel veel websites, waaronder bijvoorbeeld Witsen Marine. Als eerste voordeel ben je in staat om naar ieder vaargebied te rijden wanneer je wil, want je hebt de trailer immers toch al staan. Daarnaast kun je je boot in de herfst uit het water halen. Op die manier hoeft je boot niet het hele jaar in het water te liggen. Je kan de boot naar je winterstalling rijden of je kan zorgen dat er onderhoud gedaan wordt aan de boot. 

Soorten

Je hebt verschillende soorten trailers. Zo heb je bijvoorbeeld een kanteltrailer. Dit is een trailer die je kan kantelen. Is er op de plek waar je de boot in het water wil leggen geen helling? Dan zit je met deze trailer goed. Let wel op, want deze trailer is alleen gemaakt voor boten die licht van gewicht zijn. Ook heb je de ongeremde en de geremde trailer. De ongeremde trailer kan een gewicht hebben van maximaal 750 kilogram. Let op, het gewicht van de trailer telt hierbij ook mee. Deze trailer is geschikt voor lichte boten. De geremde trailer heeft zoals de naam al zegt een remsysteem. Hier mag tot maximaal 3500 kilogram op. Deze trailer is wel geschikt voor middelgrote en grote boten. 

Trekgewicht 

Als je een trailer gaat aanschaffen moet je wel rekening houden met het trekgewicht van de auto. Je moet hierbij rekening ermee houden dat het totale gewicht van je boot en je trailer het maximale trekgewicht niet mag overstijgen. Je boot is altijd ongeveer twintig procent zwaarder dan het gewicht zoals wordt gezegd bij de aankoop. Dit is dus goed om te onthouden. 

Breedte

Ook is het goed om te weten dat er een maximale breedte geldt voor boten als je ermee de weg op gaat. Een boot die breder is dan 2,5 meter mag niet vervoerd worden met een trailer op de openbare weg. Meet daarom de boot nog even goed na, voordat je deze op de trailer zet om te vervoeren. 

Huren 

Zoals net al gezegd kan je ook een trailer huren. Zeker wanneer je je boot voor het eerst gaat vervoeren kun je eerst eens een trailer huren. Op die manier kun je wennen aan het rijden met een trailer en zit je niet meteen aan een aankoop vast. Je kan er ook voor kiezen om in plaats van te huren voor een tweedehands trailer te gaan. Deze is vaak stukken goedkoper.