Het aflezen van je gas meterstanden kan soms ingewikkeld zijn vanwege de verschillende soorten gasmeters. Bij een digitale gasmeter kan het weer net iets anders eraan toegaan dan bij een analoge gasmeter. Bij een traditionele gas meterstand bestaat de teller uit acht cijfers voor en drie cijfers na de komma. Maar bij een digitale gasmeter kunnen er meer getallen achter de komma’s staan. Welke gas meterstanden geef je door en hoe lees je dit af? En wat is zoiets als een slimme gasmeter? En wat zijn de voordelen hiervan? Wij hebben een overzicht gemaakt van alles wat je moet weten over de gasmeter.
Slimme gasmeter + voordelen
Normaal gesproken geef je bij een analoge of een digitale gasmeter de meterstanden door, maar wat als dit automatisch gedaan werd? Dit is nou net het voordeel van een slimme gasmeter. Je hoeft namelijk in principe niks te doen aangezien de meterstanden automatisch doorgegeven worden aan de leverancier. Dit scheelt natuurlijk veel moeite en energie! Bovendien weet de leverancier exact hoeveel je verbruikt en dit geeft een nauwkeurig jaarlijks bedrag.
Gasmeter aflezen
Vaak verwisselt men de water met de gasmeterstanden, omdat ze zich vaak naast elkaar bevinden. Bovendien worden beide tellers in kubieke meters genoteerd. Meestal hangt je gasmeter op kniehoogte van je meterkast en oogt het als een rechthoekige, metalen ‘kast’. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn, want sommige worden van kunststof gemaakt. De gasmeter geeft je inzicht over je verbruik van gas in kubieke meters. Maar hoe kun je deze het best aflezen? Een traditionele gas meterstand bestaat uit acht cijfers voor en drie cijfers na de komma. Als je geen analoge gasmeter, maar een digitale gasmeter hebt dan zijn er soms meer dan drie cijfers na de komma. Bij een slimme gasmeter hoef je de gas meterstanden niet af te lezen, omdat ze automatisch worden doorgegeven aan de leverancier. Ideaal dus!
Gasmeter kopen: nieuwe of 2e hands gasmeter
Er zijn veel modellen en type gasmeters, waarvan de prijzen ook onderling variëren. Het type gasmeter stelt de vaste kosten vast en daarbij is het verkleinen van de gasmeter vaak voordeliger voor jouw portemonnee, omdat dit de maximale capaciteit bepaalt. De maximale capaciteit van de gasmeter wordt bepaald door jouw gas verbruik. Als je bijvoorbeeld hoge uitschieters hebt in gasverbruik dan is het belangrijk om een grotere gasmeter aan te schaffen. Hierbij kan je denken aan het kopen van een nieuwe of een tweedehandse gasmeter.
Gasmeter verplaatsen
Het kan natuurlijk zo zijn dat een gasmeter in de weg zit als je je huis gaat verbouwen. Wees er dan van bewust dat het niet mogelijk is om de gasmeter zelf te verplaatsen, aangezien dit alleen door een netbeheerder gedaan kan worden. Hier zit wel een hoog prijskaartje aan vast, dus het is belangrijk dat je hiervan zeker bent.
Gasmeter aanvragen
Op het moment zijn alle netbeheerders druk met het vervangen van oude meters door slimme meters voor 2022. Wil je dit het liefst per direct? Je kunt een slimme meter ook aanvragen, maar dan moet je er wel zelf voor betalen.