/

Anoniem bellen en sms’en, hoe doe je dat?

In sommige gevallen wil je liever iemand bellen zonder dat jouw telefoonnummer bekend wordt. Dat kan natuurlijk, want anoniem bellen bestaat! Hoe werkt het nou eigenlijk, dat anoniem bellen en sms’en?

Privénummer

Het bellen zonder dat je telefoonnummer in beeld komt, of ook wel anoniem bellen kan wel eens goed van pas komen. Over het algemeen vinden mensen het niet zo erg om met hun nummer zichtbaar, contact op te nemen. Toch zijn er soms situaties waarin je liever niet wil dat deze mensen je terugbellen. Dan moet je natuurlijk anoniem gaan. Bij degene die je dan belt, komt er bij een inkomende oproer dan ‘Privénummer’ te staan, zodat ze zien dat er met een afgeschermd nummer gebeld wordt.

Anoniem instellen

Je telefoon staat hoe dan ook niet op anoniem bellen ingesteld. Veel mensen nemen een privénummer niet op, dus om te voorkomen dat niemand je belletje opneemt, staat je telefoon automatisch op niet afgeschermd. Niks aan de hand, dat kunnen we namelijk zo veranderen. Je beller-ID afschermen is niet heel moeilijk, maar het hangt er wel vanaf welk besturingssysteem je hebt. Gebruik je een Android of iOS systeem?

Android

Er zijn veel verschillende soorten Android telefoons en niet elk model is even up-to-date. Het is dus misschien even zoeken, maar in grote lijnen werkt elk Android toestel hetzelfde.

  • Open het met menu door rechtsboven op de drie puntjes te klikken en ga naar instellingen
  • Ga naar ‘Oproepinstellingen’ en selecteer, indien nodig, je actieve simkaart
  • Kies dan ‘Aanvullende instellingen’ en ga naar ‘Beller-ID’
  • Nu kan je kiezen tussen ‘Netwerkstand’, ‘Nummer verbergen’ en ‘Nummer weergeven’

Je kiest dan voor ‘Nummer verbergen’ als je anoniem wil bellen. Vanaf nu is je nummer afgeschermd voor iedereen die je belt. Je nummer blijft ook afgeschermd, tenzij je hem handmatig weer van deze functie afhaalt. Herhaal dan alle stappen en kies op het eind voor ‘Nummer weergeven’, zodat iedereen jouw nummer weer kan zien.

iOS

Bij het besturingssysteem van iOS of Apple’s iPhones werkt het net even iets anders. Toch kan je ook vanaf je iPhone makkelijk anoniem bellen. Je doet het volgende:

  • Je gaat naar ’Instellingen’
  • Kies dan ‘Telefoon’ en vervolgens ‘Nummerherkenning’

In dat menu kan je je nummerweergave deactiveren. Als je dat doet is je telefoon nummer niet meer zichtbaar tijdens het bellen. Let er wel op dat deze functie actief blijft tot dat je hem zelf weer uitschakelt. Dat betekent dat ook bij iPhone je nummer afgeschermd blijft voor iedereen die je belt, tenzij je handmatig de functie weer uitschakelt.

Eenmalig anoniem bellen

Mocht je één keertje anoniem willen bellen, kan het ook iets simpeler dan de hele instellingen veranderen. Je kan met iPhone en Windows Phone ook één telefoontje anoniem plegen. Als je in het scherm zit om een nummer in te toetsen, voer je de volgende code in vóór het telefoonnummer: #31#. Door met #31#nummer te bellen, word je oproep naar dit nummer voor slechts deze specifieke oproep gemaakt met een verborgen nummer.

Anoniem sms’en

Om een sms te versturen en dat anoniem te doen, ligt iets ingewikkelder dan even anoniem bellen. Er zijn verschillende applicaties waarmee je dit kan doen. Er zijn bedrijven of applicaties die jouw bericht anoniem willen versturen naar iemand anders, deze apps zijn vaak gratis. Hoe deze bedrijven hier geld aan verdienen is wat vaag. Kijk dus altijd naar wat voor app je voor je hebt en wat voor bedrijf erachter zit. Je wil natuurlijk niet dat jouw gegevens worden doorverkocht en jij anonieme belletjes krijgt.

Betaalde anonieme sms

Er zijn ook betaalde diensten die je kan gebruiken. Daarmee weet je zeker dat er goed met jouw gegevens wordt omgegaan en je bericht veilig en anoniem aankomt. Kies het nummer dat je een sms wil sturen en kies eventueel een naam die je wil gebruiken. Die naam zal de ontvanger zien op zijn scherm als hij of zij de sms krijgt. Als je alles hebt ingevuld kan je de sms versturen. Je komt dan in een volgend scherm terecht. Daar kan je de betaalmethode kiezen. Dit kan vaak met Paypal, iDEAL of beltegoed van je telefoon. Afhankelijk van de gekozen manier van betaling, kost dit ongeveer €1,30. Een duur sms’je, maar je moet er wat voor over hebben om anoniem wat te sturen.

Anonieme simkaart

In Nederland is het ook nog steeds mogelijk om met een anonieme simkaart te bellen. Je bent dan volledig anoniem, maar het nummer van je telefoon is wel zichtbaar. Je kan het zien als een extra telefoonnummer voor jou om je telefoontjes anoniem te plegen. In andere Europese landen is het kopen van een anonieme simkaart verboden. Het is voor het criminele circuit te makkelijk om op die manier anoniem te blijven. Voor alsnog kan je in Nederland gewoon een anonieme simkaart kopen en wacht de regering op Europese wetgeving hierover.

Veilig videobellen

Als je volledig anoniem met iemand wil communiceren, zonder dat een derde partij hieraan meeluistert, zal je moeten uitwijken naar alternatieve apps. De standaard apps op je telefoon om te communiceren, zoals bellen en sms’en, zijn vaak niet volledig beveiligd tegen surveillance. Met een alternatieve app is het zichtbaar voor degene met wie je belt, wie jij bent, maar is het voor een derde partij een stuk moeilijker om je in de gaten te houden. Zo kan je lekker met iedereen bellen, terwijl je zeker weet dat niemand meeluistert. Wel zo lekker als je veel te bespreken hebt.