De auto verzekeren: welke stappen moet je doorlopen?

Wil je jouw auto verzekeren? Vanaf het moment dat je een nieuw voertuig aanschaft, moet je de verzekering regelen. De verzekeringen zijn verplicht voor iedereen die met de auto de weg op wil gaan. Je kunt daarom niet zonder. Om hoge boetes en juridische problemen te voorkomen, dien je dus zo snel mogelijk tot de aanvraag over te gaan. Tegenwoordig kan dit eenvoudig online, zonder tussenkomst van een adviseur. Om te voorkomen dat je de verkeerde informatie invult, is het wel goed om te weten wat er allemaal wordt gevraagd. En welke documenten zijn er allemaal nodig om de aanvraag zo goed mogelijk te laten verlopen? Onderstaande informatie zet alle stappen voor de aanvraag voor jou op een rij.

 

De dekkingen en jouw behoeften

Voor een auto verzekeren moet je eerst goed weten wat jouw behoeften zijn en welke dekkingen hiervoor beschikbaar zijn. Iedere dekking kan weer op een andere manier bij jouw behoeften aansluiten. Er zijn in feite drie verzekeringen mogelijk. De basisdekking is verzorgd door de WA-verzekering. Deze beschermt jou tegen de schadeclaims die de tegenpartij geeft en de kosten die hiermee gepaard gaan. De schade aan jouw eigen auto is hiermee niet verzekerd. Hiervoor kijk je naar een beperkt casco of allriskverzekering. Beperkt casco geeft je een dekking tegen natuurrampen, schade door diefstal en brand. De allriskverzekering dekt ook de kosten die je aan jouw auto hebt bij een ongeval. Zelfs als jij degene bent die het ongeluk heeft veroorzaakt.

 

Extra personaliseren aan de hand van behoeften

Je kunt de autoverzekering vanuit deze verzekeringen nog verder aanpassen aan jouw behoeften. Hiervoor moet je naar de aanvullende dekkingen kijken. Deze aanvullende opties brengen nog meer bescherming met zich mee. Bij een Renault verzekering kan je bijvoorbeeld kiezen voor een inzittendenverzekering, pechhulp en rechtsbijstand. Het is van belang dat je hiervoor jouw behoeften goed in het achterhoofd houdt. Je wilt niet te veel betalen voor de verzekering, zeker niet voor dekkingen die je niet gaat gebruiken. Het personaliseren van de polis maak je dan helemaal af als je de gevraagde gegevens invult. Zorg dat je nauwkeurig te werk gaat, zodat je problemen in de toekomst kan voorkomen. Ook wordt je premie op basis van de gegevens berekend.

 

De aanvraag invullen en bevestigen

Het is dan zaak om jouw verzekering af te sluiten. Je klikt hiervoor op de aanvraagknop, waarna je naar het aanvraagformulier wordt geleid. Vul alle gevraagde gegevens in, bekijk hoeveel kilometers je per jaar gaat rijden met jouw nieuwe voertuig en vergeet ook jouw schadevrije jaren niet mee te nemen in de aanvraag. De verzekeraar bepaalt de uiteindelijke premie namelijk mede op basis van deze schadevrije jaren. Hoe meer jaren je hebt, hoe lager het maandbedrag is. Heb je alles goed ingevuld en de verzekeringen gekozen die bij je passen? Dan bevestig je de aanvraag. Nadat de verzekeraar de goedkeuring geeft, moet je de eerste premie betalen. De betaling is de laatste bevestiging voor jouw nieuwe verzekering.