/

De beste winterbanden voor de winter van 2019 en 2020

Je denkt misschien dat je in Nederland geen winterbanden nodig hebt. We hebben tenslotte niet meer ontzettend strenge winters. Er liggen geen lagen met sneeuw en ijzel meer op te wegen, zodat naar je werk gaan onmogelijk is. Maar niets is minder waar. Ook in Nederland heb je winterbanden nodig. In deze blog leggen we je uit waarom en welke winterbanden je het best kunt kiezen deze winter. Lees jij mee?

Allereerst is het goed om te vertellen dat banden sowieso een ontzettend belangrijk onderdeel van je auto is. Het is niet alleen belangrijk om regelmatig je bandenspanning te controleren, het bespaart je brandstof en verkort je remweg, maar het zorgt ook voor grip op de weg. Daarom maken we onderscheid tussen twee soorten banden, namelijk winter- en zomerbanden. In deze blog vertellen we je vooral meer over de winterbanden. Maar je kunt ’t natuurlijk wel terugrekenen waarom straks zomerbanden weer belangrijk zijn.

Winterbanden: sneeuw, ijzel en nat wegdek

De banden zorgen ervoor dat jij contact maakt met de weg. In de wintermaanden is het des te belangrijker dat die grip voldoende is. Want staat het kwik op 7 graden Celsius? Dan verlies je al grip als je nog steeds winterbanden onder je auto hebt. Grip op het wegdek met winterbanden is niet alleen belangrijk voor sneeuw en ijzel, maar ook regen verandert het wegdek. Hierdoor kun je ook gaan glijden en dat wil je natuurlijk niet in de wintermaanden. Kort gezegd: misschien heb je winterbanden niet direct nodig voor de sneeuw, maar het regent flink tijdens de Nederlandse winters. En ook daarom is het veiliger om winterbanden te hebben.

Winterbanden zijn niet dikker dan zomerbanden, dit is wel wat veel mensen denken. Het verschil tussen de banden zit ‘m vooral in de rubbersamenstelling. En het profiel van de banden zijn heel verschillend. Ook hebben winterbanden extra lamellen. Dit alles zorgt voor meer grip. Nu kun je ook kiezen voor all seasonbanden, maar het is af te raden om met zomerbanden in de winter te rijden.

Maar welke winterbanden moet je straks kiezen? Er is tenslotte heel veel keus. Wij hebben de testen van Autoweek en ANWB naast elkaar gelegd. Dit zijn de beste winterbanden voor in Nederland.

Onze top 5:

  1. Continental Wintercontact TS860
  2. Dunlop Winter Response 2
  3. Kleber Krisalp HP3
  4. Good Year Ultragrip Performance+
  5. Michelin Alpin 6

Waarom deze top 5?

De kosten voor deze banden liggen tussen de 55 en de 80 euro per band. Qua prijs ligt het dus dicht bij elkaar. Ben je op zoek naar de goedkoopste winterbanden van de beste kwaliteit? Dan kun je het beste kiezen voor Kleber Krisalp HP3. Kies je liever voor een wat duurder exemplaar, maar wel eentje die slijtvast is en lang meegaat? Kies dan voor de Michelin Alpin 6.

Winterbanden lijkt misschien een grote uitgaven. Maar het zorgt er wel voor dat je veiliger van A naar B komt. Ook is het slim om in de winterbanden je rijstijl aan te passen. Neem genoeg afstand van je voorganger, zodat je alle ruimte hebt om in geval van nood te remmen.