De perfecte tool voor het onderhouden van je tuin

Wie wordt er nou niet vrolijk van een mooie groene tuin? Toch zal je zelf aan de slag moeten wil je dit kunnen bereiken. Een mooie groene tuin vraagt een hoop onderhoud en kost dus tijd. Maar met de juiste materialen en producten dan is dat zelfs voor iemand zonder groene vingers mogelijk. Lees snel verder voor de belangrijkste tips en aanbevelingen.

Welk gereedschap heb je nodig?

Om de tuin goed te kunnen onderhouden heb je verschillend gereedschap nodig. Per onderdeel is er ander gereedschap nodig bijvoorbeeld voor het snoeien gebruik je een heggenschaar of een automatische snoeimachine. Deze gebruik je voor het snoeien van de heg, bomen en struiken zodat deze er netjes bij staan en de tuin niet verwilderd oogt. Dan heb je ook nog het bodemonderhoud. Dit is per tuin verschillend. Heb je een betegelde tuin? Dan zal je enkel onkruid moeten wieden met een daarvoor bedoelde krabber. Maar wanneer je een gazon in je tuin hebt, dan zal dat wat meer werk kosten. Ook tussen het gezien groeit onkruid wat je weg moet halen. Daarnaast zal je het gras moeten maaien met een grasmaaier en is het ook nodig om het gazon water te geven wanneer het een droge periode is. Dit kun je doen met een Gardena sproeier.

Wat kun je gebruiken voor de onderhoud?

Goed tuinonderhoud begint bij de bodem. Voor een goede voedingsbodem zijn er een paar dingen belangrijk: voedingsstoffen en bodemstructuur. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat voor type bodem er in je tuin is. Zo is er op verschillende plekken in Nederland een kleigrond die bestaat uit plakkerige grond en wat het water goed vasthoud. Maar het kan ook een zandgrond zijn die korrelig aanvoelt en goed het water doorlaat. Je kunt dit controleren door een kuil te graven en te kijken. Vervolgens kan je dus bepalen welke meststoffen er nodig zijn om jouw tuin zo vruchtbaar mogelijk te maken. Zo heb je compost wat zorgt voor een betere bodem waardoor planten genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen. Om de planten genoeg voedingsstoffen te geven kun je het nog aanvullen met een natuurlijke of een kunstmest. Wanneer moet je deze voedingsstoffen aan je tuin toevoegen? Een keer is genoeg en dat doe je dan vlak voor of tijdens het groeiseizoen van de planten en dit is ongeveer rond de maand maart.

Kortom, het is belangrijk om goed te onderzoeken welke bodem jouw tuin heeft en zo weet je hoe je deze het beste kunt onthouden. Daarnaast kom je met de juiste tools ook al een heel eind dichterbij die mooie groene tuin.