De tuintrends voor het nieuwe jaar

Afgelopen jaar is het een goed jaar geweest om veel in je tuin te zitten. Het heeft weinig geregend en het is erg heet geweest. Een goed leermoment voor jou, want waarschijnlijk heeft ook bij jou in de tuin niet iedere plant het overleefd. Daarnaast zijn de prijzen natuurlijk flink gestegen en dat is ook te merken als je materialen voor je tuin wilt aanschaffen. Wat voor gevolgen hebben deze ontwikkelingen voor de tuintrends van aankomend jaar? In dit blog alvast een blik vooruit, zodat je weet wat je in 2023 kan verwachten.

Vooruitblik

De huidige ontwikkelingen vragen om een tuin die duurzaam is en die erg goed tegen de droogte kan. Door de juiste beplanting van je tuin is dit mogelijk. Je kan zelfs planten uitzoeken die zorgen voor koelte. Ook een eetbare tuin wordt steeds populairder, zodat je zelf voor een deel je eten kan kweken. Verder gaan we organische en ronde vormen terugzien en verdwijnen de strakke lijnen.

Ronde vormen

In huis is de trend van de ronde vormen er al een tijdje, maar in 2023 zal deze trend ook te zien zijn in tuinen. Deze ronde vormen komen vooral terug in borderranden. Die randen zullen vooral gemaakt worden van cortenstaal strips, die in vrijwel iedere vorm gelegd kunnen worden. Naast deze ronde vormen zal ook groen erg centraal staan in het nieuwe jaar. Die kleur komt niet alleen terug in bomen en planten, maar ook steeds meer in het tuinmeubilair. Wat er al is, maar wat nog meer wordt zijn ook de beplanting van daken en schuren. Die trend komt ook van binnen naar buiten. Handig, want wist je dat deze trend ook verkoeling biedt?

Betaalbaar

Nu de prijzen zijn gestegen wil iedereen het liefst een zo betaalbaar mogelijke tuin. Dat vergt een beetje creativiteit. Wil je bijvoorbeeld een afdak maken? Doe dat dan niet meteen van hout, maar ga voor een duurzame manier zoals bijvoorbeeld schaduwdoek. Je kan ook een boom aanplanten voor schaduw en voor de hitte. Bomen houden de omgeving namelijk een paar graden koeler door de schaduw.

Beplanting

Door de droogte overleven niet alle planten in je tuin het meer. Een groencontainer huren om je oude planten weg te doen is dan een goed idee. Heb je met de groencontainer huren alle oude planten weggedaan? Dan is het tijd voor nieuwe planten. Kies voor planten die goed tegen de droogte kunnen. Kies voor bijvoorbeeld Sedum planten.