We willen allemaal wel meer geld overhouden en zo een rustiger en onbezorgd leven hebben. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden: meer inkomsten genereren of je uitgaven verminderen. Laten we vooral eens op dat laatste focussen want iedereen kan geld besparen. We leggen je uit op welke manieren dat kan.
Budgetteren en controleren
Geld besparen begint met budgetteren. Kijk eens naar jouw gemiddelde uitgaven van de laatste jaren en gebruik dat als basis voor het opstellen van jouw jaarbudget en daag jezelf uit. Stel bijvoorbeeld dat je wekelijks gemiddeld voor 100 euro boodschappen doet: stel dan het budget op 95 euro. Een besparing van 5 euro lijkt niet interessant, maar op jaarbasis praat je dan al snel over 250 euro. Leuk toch? Doe dit voor al jouw uitgaven. Wees kritisch, maar ook reëel. Zo stel je jezelf doelen die ook echt haalbaar zijn. En natuurlijk check je regelmatig hoe je ervoor staat. Dat kan je online doen, bijvoorbeeld met een app, maar je kunt ook een ‘ouderwets’ huishoudboekje gebruiken. Reken maar dat dat goed inzicht geeft in jouw uitgaven.
Geld besparen op je vaste lasten
Maar als er ergens echt geld is te besparen, dan is het wel op je vaste lasten. Het zijn die uitgaven die maandelijks terug komen en procentueel gezien een behoorlijk deel uitmaken van jouw bestedingen. Het zijn ook vaak die kosten waar je niet zo vaak naar kijkt: want je had toch een gunstig abonnement of contract afgesloten? Maar daar zit dus ook het risico dat dat inmiddels volledig achterhaald is, bijvoorbeeld omdat concurrenten veel aantrekkelijker aanbod hebben. Voor bijvoorbeeld het goedkoopste internet thuis verdient het aanbeveling alle aanbieders van internet te vergelijken en een nieuw contract af te sluiten. Kijk goed naar de looptijd van het contract en wat je daarna betaalt. Datzelfde kan je bijvoorbeeld ook doen voor je energiecontract, voor je tv-abonnement en je telefoonkosten, zowel mobiel als vast. Onderaan de streep kom je vast op een leuke besparing uit: tel uit je winst!
Verstandig winkelen
Het is o zo verleidelijk om te kopen wat je mooi of leuk vindt, direct als je bijvoorbeeld die jurk, die broek, die schoenen en andere kleding. Of bijvoorbeeld die tv in de winkel of in een webshop ziet. Willen hebben: daar zijn we allemaal goed in. Maar met enig geduld kan je ook geld besparen. Want de kans is groot dat ook dat product dat jij zo graag wil over een tijdje goedkoper is. Af en toe is het verstandig om de portemonnee even in je achterzak te houden en aanbiedingen af te wachten.
Sparen of beleggen?
De een neemt wat meer risico in het leven dan de ander. Dat geldt met sporten, helaas ook in het verkeer, maar ook voor geld dat we even niet nodig hebben. Sparen levert het ene moment een leuke rente op, het andere moment helemaal niets. Beleggen levert gemiddeld genomen (veel) meer op, maar je moet wel weten waar je aan begint. Wil je meer weten over beleggen, de verschillende soorten beleggers en de risico’s? Wikipedia geeft al hele waardevolle informatie die je helpt bij je beslissing om wel of niet te beleggen.
Besparen doe je niet eenmalig!
Als je onze tips opvolgt, dan kan je over een tijdje tot de conclusie komen dat je flink geld hebt bespaard. Mooi! Maar laat het daar niet bij. Zet bijvoorbeeld in je agenda om over minder dan een jaar weer eens te kijken waar je geld kunt overhouden. Zo blijft het een doorlopend, geldbesparend proces!