Geluidsoverlast door de buren? Zo los je dat op!

Geluidsoverlast door de buren is tegenwoordig een veelgehoord probleem. Het zal niemand zijn ontgaan dat het steeds drukker wordt in ons land. Hierdoor raken we steeds verder dichtbevolkt. Het is dan ook niet vreemd dat we steeds meer last krijgen van omgevingsgeluiden. Mensen leven allemaal dicht op elkaar en hierdoor hoor je ook in je eigen huis nog wel iets van anderen. Sommige geluiden moeten daarom ook wel geduld worden. Dit zijn gewone leefgeluiden die we niet tegen kunnen gaan.

Het is echter niet de bedoeling dat je niet meer kunt slapen of aangenaam kunt leven door de geluidsoverlast die de buren veroorzaken. In dat geval zijn enkele maatregelen op z’n plaats. Hier lees je wat je kunt doen om dit tegen te gaan.

Geluidsoverlast meten

Om er zeker van te zijn dat de geluidsoverlast daadwerkelijk de wettelijke normen overschrijdt, is het belangrijk dat deze gemeten wordt. Zo weet je immers zeker of je werkelijk in je recht staat. Geluidsoverlast buren meten is gelukkig makkelijk uit te voeren. Er zijn genoeg professionals die dit voor jou kunnen doen. Een dergelijke geluidsmeting is echter alleen te plannen wanneer de geluidsoverlast op structurele basis wordt veroorzaakt.

Na deze meting ontvang je een akoestisch rapport. Hier staat in beschreven hoe groot de overlast was en of dit inderdaad in strijd is met de wettelijke normen. Daarnaast wordt besproken welke oplossingen er mogelijk zijn.

Maak goede afspraken

Soms weten mensen helemaal niet dat ze veel geluid produceren. Je staat er niet altijd bij stil als je de radio hard zet bij een leuk liedje dat de buren dit ook kunnen horen. Dit geldt voor jouzelf, maar ook zeker voor je eigen buren. Daarom is het goed om niet alleen af en toe een oogje toe te knijpen, maar ook om goede afspraken te maken. Wees je bewust van de gezinssituatie en de leeftijd van de buren. Wanneer jij al wat op leeftijd bent en de buren nog erg jong zijn, dan is het niet vreemd als zij op andere tijden actief zijn dan jij. Hetzelfde geldt voor buren met jonge kinderen die liever niet zien dat jij na achten nog een gaatje boort.

Door vriendelijk te blijven en samen goede afspraken te maken, bereik je verreweg het meest. Probeer nooit direct in de aanval te gaan of te dreigen met juridische stappen. Meestal levert dit je niet alleen heel weinig op, maar zorgt het ook nog eens voor onnodige frictie tussen beide partijen. Dat komt het wooncomfort natuurlijk ook niet ten goede.

Betere isolatie

We moeten ons er van bewust zijn dat we in een zeer dichtbevolkt landje wonen. Het is dan ook bijna niet te voorkomen dat er leefgeluiden aanwezig zullen zijn. Dit kun je echter eenvoudig voorkomen met een betere isolatie. Zeker bij oudere woningen. Vroeger werd er namelijk weinig aandacht geschonken aan geluidsisolatie. Door aan betere isolatie te werken, zal je minder merken van de geluiden om je heen en tegelijkertijd werken aan een hoger wooncomfort.