Hittegolf en auto’s: waar moet je rekening mee houden?

Tijdens de zomervakantie gaan veel mensen eropuit met de auto. Omdat er ook in Nederland steeds meer hittegolven zijn, is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Want ook tijdens het autorijden loop je gevaar in te hete temperatuur. Maar hoe doe je dat dan? Hier onze tips!

Verzekeren

Waarschijnlijk ligt deze tip erg voor de hand, maar het blijft belangrijk: je auto verzekeren. Wij raden aan om je altijd goed te verdiepen in de voorwaarden van de verzekeraar. Zo kom jij nooit voor verassingen te staan onderweg.

Zomerbanden gaan sneller kapot

Je zou denken dat zomerbanden gemaakt zijn voor extreme temperaturen. Maar helaas is dit niet waar. Op heet asfalt slijten zomerbanden namelijk erg snel. Laat daarom tijdens de hete zomermaanden vaak je banden controleren. Hier kijken ze ook meteen of je bandenspanning wel in orde is. Zo weet je zeker dat je veilig de weg op gaat!

Tank de auto niet helemaal vol

Bij temperaturen boven de 30 graden denk je waarschijnlijk als eerste aan uitdroging of een zonnesteek. Belangrijk is dan dat als je gaat rijden je voldoende water mee neemt in de auto. Maar daarnaast is er nog een belangrijk aspect, er wordt namelijk gezegd dat automobilisten hun tank niet helemaal tot de rand moeten vullen. De reden hiervoor is dat door de hitte benzine en diesel uitzetten. Hierdoor kan er brandstof door de tankopening of de brandstof-ontluchting lekken. Dit is schadelijk voor het milieu en de lak van de auto. Maar in het ergste geval kan er zelfs brand uitbreken. Oppassen dus!

Vermijd files

Kijk van tevoren of er files zijn zodat je niet te lang in een warme auto hoeft door te brengen. Hier word je namelijk slaperig van en dan ga je minder goed opletten, ben je minder geconcentreerd en krijg je een langzamer reactievermogen. Ook auto’s zonder airco hebben een vergroot risico op ongelukken. Probeer daarom zo veel mogelijk files en auto’s zonder airco te vermijden en ga altijd voorbereid de weg op.

Maak de airco schoon

Ondanks dat mensen dit vaak denken, kan je van de airco zelf niet ziek worden. Maar waar je wel ziek van kunt worden zijn vervuilde filters in de airco. De filters kunnen vervuild raken met pollen en ziekteverwekkers. Deze worden zodra jij de airco aanzet zo de auto in geblazen. Maak deze filters daarom geregeld goed schoon! Als je de airco gebruikt is het handig om de ramen dicht te houden. Ondanks dat het dan in het begin even erg heet is. Met de ramen open moet de airco harder werken waardoor de auto meer brandstof verbruikt.

Ga voorbereid de weg op

We zeiden het net ook al, maar het is erg belangrijk om voorbereid de weg op te gaan. Neem daarom altijd een flesje water en een paraplu mee. Mocht er iets misgaan tijdens het autorijden en je komt langs de weg stil te staan, zijn deze twee dingen essentieel. Zo kun je overal in de schaduw staan én blijf je gehydrateerd. Voorkom oververhitting!