Laadpaal voor de elektrische auto: dit wil je erover weten 

Wie een elektrische auto wil rijden, wil natuurlijk niet dat de auto met een lege accu voor de deur komt te staan. De oplossing is een laadpaal voor elektrische auto’s voor de deur. Deze laadpalen zorgen ervoor dat je altijd je auto kunt opladen. En dus niet afhankelijk bent van een laadpaal in de buurt. Maar er zijn nog meer zaken die je hierover wilt weten. Wij vertellen het jou in deze blog! Lees je mee? 

Een laadpaal is essentieel voor een elektrische auto. Zonder laadpaal geen rijdende auto. Alsof je dus benzine of diesel bent vergeten te tanken. Je kan een elektrische auto, zoals de smart #1, ook onderweg opladen. Maar vaak is dit duurder en je bent minder snel op jouw eindlocatie. Daarom vinden we veel mensen het fijn om een laadpaal voor de deur te hebben staan.

Maar er is nog een heel groot voordeel aan een laadpaal voor de deur. Zo is heb je namelijk ook meer grip op wat voor een energie er wordt gebruikt. Zo kan het zijn dat je grijze energie gebruikt voor het onderweg opladen van je auto. Dan wordt er dus alsnog fossiele brandstof gebruikt. Heb je een laadpaal aan huis, dan kun je ook kiezen voor duurzame energie. Bijvoorbeeld doordat jij zonnepanelen hebt. Dan wordt bijvoorbeeld elektrisch rijden in een smart #1  pas écht duurzaam. 

Is mijn huis geschikt voor een laadpaal? 

Het goede nieuws is: elke woning is geschikt voor een laadpaal. Zeker wanneer het gaat m een laadpaal voor eigen gebruik dan hoef je geen vergunning te hebben. Wel is het natuurlijk prettig dat je auto dicht bij de woning kan staan. Dus woon je in een flat dan zal je even je vraag bij de gemeente moeten neerleggen en komt. Er waarschijnlijk een openbare laadpaal. Hiervoor is wel wat meer nodig. 

Is een wallbox ook een laadpaal? 

Er zijn verschillende opties om jouw elektrische auto op te laden. Zo kun je kiezen voor een laadpaal, maar ook voor een wallbox. Andere benaming en ook ziet het apparaat er net even anders uit. Het hangt namelijk aan de muur van je woning. Verder verschillende de installaties niet heel veel van elkaar. Alleen is de montage van de wallbox vaak wat makkelijker, omdat je het direct kunt aansluiten op het netwerk van je woning. Zonder kabels door je tuin te trekken. 

Welke kosten komen bij een laadpaal kijken? 

Als je graag een laadpaal wilt neerzetten voor jouw woning om zo je elektrische auto te voorzien van stroom kost dit natuurlijk geld. Er zitten hier meerdere kosten bij. Denk aan de installatie, de kosten van de laadpaal zelf. Ook moet er gekeken worden naar wat voor een stroom jij hebt. Dit is een technisch verhaal en komt neer op een 1-fasestroom of 3-fasenstroom. Een monteur kan jou hier alles over vertellen.  Staat de laadpaal eenmaal? Dan kun je al zo’n 3.000 euro kwijt zijn. De kosten van de installatie kunnen oplopen tot 1.900 euro. En de kosten voor de laadpaal kunnen oplopen tot ongeveer 1.100 euro. 

Meer hier over weten? Bekijk dan deze video!