OLED TV kopen of QLED: wat is de beste keuze?

flat screen tv
Photo by Vecislavas Popa on Pexels.com

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, dan heb je ongetwijfeld gehoord van OLED en QLED technologieën. Beide technologieën bieden een fantastische kijkervaring, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide opties. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van OLED en QLED en geven we advies over welke technologie het beste bij jou past.

OLED: de technologie van de toekomst

OLED (Organic Light Emitting Diode) tv’s zijn bekend om hun ongeëvenaarde kleurweergave en zwartniveau. Elke pixel van een OLED tv produceert zijn eigen licht, waardoor de tv diepzwarte kleuren kan weergeven. Het contrast is dan ook ongekend goed en de kleuren spatten van het scherm af. Bovendien is de kijkhoek van een OLED tv uitstekend: je hebt vanuit vrijwel elke hoek een perfect beeld.

Een ander voordeel van OLED tv’s is hun slanke design. Omdat OLED tv’s geen achtergrondverlichting nodig hebben, kunnen ze veel dunner zijn dan andere tv’s. Dit maakt het ophangen van een OLED tv aan de muur ook veel makkelijker en eleganter.

QLED: de heldere optie

QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode) tv’s maken gebruik van quantum dots, kleine nanokristallen die licht omzetten in kleuren. Hierdoor kunnen QLED tv’s enorm heldere beelden produceren, zelfs in een goed verlichte ruimte. De kleuren zijn levendig en accuraat, en de helderheid van het beeld is uitstekend.

Een ander voordeel van QLED tv’s is dat ze over het algemeen goedkoper zijn dan OLED tv’s. Dit komt doordat QLED tv’s gebruik maken van bestaande LCD-technologie, waardoor de productiekosten lager zijn. Dit betekent niet dat de beeldkwaliteit minder is: QLED tv’s zijn nog steeds van hoge kwaliteit en bieden een fantastische kijkervaring.

Welke technologie past bij jou?

OLED of toch QLED, het hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Als je vooral geeft om een ongeëvenaard contrast en een perfecte kijkhoek, dan is OLED de beste keuze. Wil je daarentegen vooral een helder beeld en een goedkopere optie, dan is QLED de betere keuze.

Bedenk ook hoe je je nieuwe tv wilt ophangen. Bij OLED tv’s is het gemakkelijk om ze aan de muur te hangen vanwege hun slanke design en lichte gewicht. Bij QLED tv’s kan dit iets lastiger zijn vanwege hun achtergrondverlichting en dikkere ontwerp. Vergeet niet om je tv op de juiste hoogte te hangen, dit heeft ook effect op de kijkhoek.

Of je nu kiest voor OLED of QLED, je zult genieten van een fantastische kijkervaring. Beide technologieën bieden unieke voordelen en het is aan jou om te bepalen welke technologie het beste bij jou past. Als je een tv wilt ophangen, dan is OLED de gemakkelijkste optie vanwege het