Refurbished laptop: waarom zou je hiervoor moeten kiezen?

Een nieuwe computer of laptop is vaak een flinke uitgaven. En dat niet alleen; in een computer zit heel veel waardevolle materialen. Juist daarom is het goed om lang met een laptop te doen. Maar wist je dat je er ook voor kan kiezen voor een andere duurzame en betaalbare optie? Wij vertellen jou in deze blog meer over het kiezen voor een refurbished laptop. Lees je mee?

Allereerst is het goed om eerst even te vertellen wat refurbished nu eigenlijk betekent. Het houdt namelijk in dat je een tweedehands laptop koopt. Maar je doet dit bij een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Je laptop is dus helemaal gecontroleerd en daardoor van haast dezelfde kwaliteit als je een spiksplinternieuwe, maar dan zonder dat je direct de hoofdprijs hiervoor hoeft te betalen. Een refurbished laptop kopen is dus goed voor je portemonnee en goed voor het milieu.

Maar er zijn nog meer voordelen als het gaat om refurbished laptop aanschaffen.

Klantenservice en garantie

Het is dus vaak goedkoper dan wanneer je een nieuwe laptop aanschaft. Toch is het slimmer om te gaan voor refurbished dan voor eentje via bijvoorbeeld Marktplaats. Dat komt omdat je bij een refurbished laptop vaak garantie krijgt. Ook kun je meestal rekenen op service en dat is toch ook wel fijn. Als er bijvoorbeeld iets kapotgaat dat nog niet kapot had hoeven gaan. Toch is het wel vaak zo dat de garantieperiode korter is, of de optie word je aangeboden om een langere garantieperiode erbij aan te schaffen. Klantenservice en garantie zijn dus absoluut ook voordelen van het kopen van een refurbished laptop in tegenstelling tot een tweedehands laptop via marktplaats.

Beter voor het milieu

Als je kiest voor een tweedehands laptop of voor een laptop die helemaal gecontroleerd en gerepareerd is, refurbished dus, dan ben je altijd goed bezig voor het milieu. Hoe komt dat? Vaak kunnen deze apparaten met gemak of met een kleine aanpassing 100% nog een ronde mee. Voor het maken van een laptop, maar dit geldt ook voor smartphones, zijn veel grondstoffen en metalen nodig. Deze zijn allesbehalve goedkoop en vaak worden ze ook onder bepaalde omstandigheden uit de grond gehaald. Denk bijvoorbeeld aan landen in Afrika. Hoe langer wij hier met onze media-apparatuur doen, hoe minder daar uit de grond gehaald hoeft te worden. En dat is dus goed voor zowel mens als natuur.

Zitten er ook nadelen aan refurbished?

Als je dit allemaal leest denk je misschien: wat perfect! Zitten hier ook nadelen aan? Goed om deze ook even kort te benoemen. Sommige toestellen zullen aan de binnenkant gerepareerd zijn maar soms niet aan de buitenkant. Dat houdt in dat de behuizing van je laptop soms wat krassen of deuken kunnen hebben. Dit is absoluut niet erg voor de binnenkant, die is immers wel goed beschermd. Het is meer voor het oog. Verder kan het zijn dat de garantieperiode te kort is en dat je net buiten de garantieperiode last krijgt van problemen met je refurbished item. Kies er daarom voor om de garantieperiode uit te breiden.

Meer weten over welke grondstoffen er in jouw laptop zitten? Je leest het hier!