Rouwvliegjes: Kaneel, Azijn en meer bestrijdingstips

Heb jij een huis vol met planten? Dan kan het voorkomen dat er vliegjes rondom de bladeren van je planten vliegen. Dit zijn minuscule vliegjes die rouwvliegjes worden genoemd. Deze vervelende beestjes kunnen heel vervelend worden als je ze niet op tijd en op de juiste manier bestrijdt. Wij vertellen je meer over de rouwvlieg en hoe je er het beste vanaf kunt komen.

Wat zijn rouwvliegjes?

Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. Vaak zijn ze dan ook te zien rondom je planten. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als ‘dansende’ zwarte vliegjes boven de potgrond. Maar hoe komen die rouwvliegjes dan in jouw planten? Daar kun je helaas vaak niks aan doen. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen. Een aantal soorten kan erg schadelijk zijn in kassen. Eigenlijk zijn rouwvliegjes geen vliegen, maar muggen. Deze vliegende insecten kom je vaak in het voorjaar tegen. Een volwassen rouwvlieg leeft maar ongeveer twee dagen. De vrouwtjes leggen echter zo’n 200 larven per keer in de potgrond, waardoor het snel kan uitgroeien tot een plaag.

Verschil tussen rouwvliegjes en fruitvliegjes

Veel mensen denken last te hebben van fruitvliegjes, terwijl het eigenlijk rouwvliegjes zijn. Een fruitvliegje is ongeveer drie tot 4 millimeter lang, heeft een lichte kleur en rode ogen. Een rouwvliegje daarentegen is zwart van kleur. Fruitvliegjes kom je vaak tegen in de buurt van fruit en afvalbakken, terwijl rouwvliegjes juist in de buurt van plantenbakken en -potten vliegen.

Waar komen rouwvliegjes op af?

Rouwvliegjes komen op plantaardig materiaal af, waaronder plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en kamerplanten. De rouwvliegjes voeden zich met dode plantenresten, maar de larven vreten aan de hals van de wortels waardoor deze afsterven.

Rouwvliegjes voorkomen

Je kunt een aantal dingen doen om te voorkomen dat je last krijgt van deze ongenode gasten. Zorg er met name voor dat je je planten niet té veel water geeft. De natte bodem is namelijk een echt paradijs voor de rouwvlieg. Zorg voor potten met gaatjes in de onderzijde en een schotel eronder. Zo voorkom je dat er water in de pot blijft staan en wortels gaan rotten. De rouwvliegjes vinden de rottende natte grond juist echt een feest.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er nooit afgevallen bladeren op de bodem of rondom je plant blijven liggen. Hoe minder dood en afgestorven materiaal er rondom je plant ligt, hoe minder aantrekkelijk die plant is voor de rouwvliegjes.

Ga je een nieuwe plant kopen in de winkel? Dan is het heel belangrijk dat je er in de winkel al op let of er vliegjes zijn. Check goed de bladeren en de grond. Zie je vliegjes rondom de plant vliegen? Ga dan voor een andere plant. Zo voorkom je namelijk dat je de vliegjes alsnog in huis haalt. Als er namelijk één plant besmet is in huis, dan zullen andere planten ook sneller besmet raken. De enorme hoeveelheid larven die een rouwvliegje kan leggen, kunnen ervoor zorgen dat je plant beschadigd kan raken en uiteindelijk zelfs dood kan gaan.

Rouwvliegjes bestrijden

Zijn je planten besmet met rouwvliegjes? Het bestrijden van de rouwvliegjes is helaas best een klusje. Toch kun je beter wel direct aan de slag gaan, voordat jouw favoriete planten mogelijk zelfs doodgaan. Met dit stappenplan hieronder bestrijd je de rouwvliegjes op een natuurlijke manier.

  • Zet de besmette planten apart. Als je bijvoorbeeld slechts één plant met vliegjes hebt, moet je die meteen isoleren van de rest. Zo voorkom je dat meer planten de dupe worden van deze vervelende vliegjes. Wil je makkelijk checken of een plant besmet is? Geef de plant dan water. Als er vliegjes opspringen uit de plant weet je hoe laat het is.
  • Laat de grond zoveel mogelijk uitdrogen (zonder de plant om zeep te helpen natuurlijk). De vliegjes gedijen het best in natte grond dus probeer je plant even zo weinig mogelijk water te geven.
  • De volwassenvliegjes kan je vangen met bakjes met rode wijn. In principe heeft dit niet heel veel zin omdat er in de aarde genoeg larven zitten en de volwassen vliegjes maar heel kort leven. Toch kan het fijn zijn om in ieder geval iets te doen tegen deze irritante beestjes.
  • Koop aaltjes oftewel nematoden. Dit zijn microscopisch kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van de larven van de rouwvliegjes zijn. Je giet ze bij je planten en ze eten vanzelf de larven op. Als er geen larven meer te eten zijn, sterven ze vanzelf weer uit. Ideaal! Deze aaltjes zijn vaak niet bij het tuincentrum te krijgen, maar wel online te bestellen.

 Andere manieren om te bestrijden

Stop met water geven
Zoals hierboven al vermeld: rouwvliegjes houden van natte potgrond. Even de aarde laten drogen (zonder je plant uit te drogen) is daarom slim!

Verpot de planten
Vervang de potgrond van de besmette planten met nieuwe aarde. Zorg er wel voor dat de wortels van de plant goed schoongemaakt zijn en dat de nieuwe potgrond niet ook besmet is met rouwvliegjes.

Strooi een laagje zand over de potgrond
Zo maak je het de rouwvliegjes veel moeilijker om eitjes te leggen!

Gebruik kaneel en water
Kook een liter water en voeg daar twee eetlepels kaneel aan toe. Laat het afkoelen en giet het mengel daarna in je gieter. Let op: de kaneel is veranderd in slijmerige drab, spoel dat weg. Geef je planten water met het kaneelwater.

Overlast verminderen met azijn
Plaats een glas rode wijn, (appel)azijn of aceto balsamico in de ruimte waar je last van het ongedierte hebt. De vliegjes worden aangetrokken en verdrinken in de vloeistof. Je kunt het vangen van de volwassen rouwvliegjes wel combineren met aaltjes om zowel eitjes, larve als volwassen rouwvliegjes uit te schakelen.