Tom Egbers: vrouw, dochter en meer privé feitjes over de sportverslaggever

Denken we aan de Eredivisie dan denken we waarschijnlijk allemaal aan Tom Egbers. Deze 62-jairge presentator en en schrijver is niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Maar wie is deze man eigenlijk?

Carrière

Sinds jaar en dag kennen we Tom Egbers als presentator bij NOS Studio Sport. Maar daarnaast heeft hij nog vele andere programma’s gemaakt, zoals de series Toms Engeland en Toms Ierland. Tom Egbers is geboren in Almelo op 18 oktober 1957. Hij stuurde in de jaren 80 af aan de School voor Journalistiek in Utrecht en werd door zijn examinator geïntroduceerd bij de NOS. Niet veel later werd hij aangenomen als presentator van Studie Sport. Daarnaast deed hij ook interviews voor het blad Voetbal Inside.

In 1990 maakte hij de stap naar Veronica, waar hij zijn eigen programma ging presenteren: Stop de Persen. Maar dit was van korte duur, want al na twee jaar keerde hij terug naar de NOS. Als verslaggever was hij te zien bij verschillende voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal.

Naast presenteren op televisie is Egbers ook schrijver. Zo schreef hij het boek De Zwarte Metafoor, over de Zuid-Afrikaanse voetballer Steve Mokone. Dit boek is later zelfs verfilmd. In 2002 verscheen een vervolg op het boek, getiteld Twaalf Gestolen Jaren. Ook verschenen Egbers’ korte verhalen “Roni” in de bundel Eeuwig Ajax, en “Lapland” in de bundel Paradijs bij het dashboardlicht. In 2012 verscheen zijn boek Rory Storm, hoe de koning van Liverpool werd onttroond door The Beatles over Alan Caldwall die als sportman en muzikant van The Hurricanes in Liverpool bekendheid genoot.

Gezin

Tom is sinds 1991 getrouwd met theaterproducent, actrice en presentatrice Janke Dekker. Het stel woont in Amsterdam en heeft twee kinderen, operazangeres Amy en student Rick. In 2019 kende Tom en zijn familie een spannende periode. Tijdens een vakantie in Griekenland kreeg Tom  een hartinfarct. Hij overleefde deze en stapte tijdelijk terug van Studio Sport om zich met zijn gezin volledig te focussen op zijn herstel. Naderhand wilde hij het hier liever niet te veel over hebben. Zo vertelde hij het AD:

“Ik vind het vervelend als mensen vertellen over wat hen is overkomen, qua ziekte of ander gerief. Verder wil ik ook niet gestigmatiseerd worden. Teruggebracht worden naar: dat is die man van dat hartinfarct, dat ben ik niet!” Hij stelt dat er in een jaar tijd veel veranderd is. ,,Ik voel me beter dan voorheen. Sterker dan voorheen. En ik wil graag vooruit.”

Dochter

Eén van zijn twee kinderen is Amy van 27.  Amy is operazangers, iets wat je niet vaak hoort op die leeftijd. Onlangs maakte de dochter van Tom Egbers nog een theaterconcert samen met haar moeder, die ook in de theaterwereld werkt. Samen met haar vader deed Amy Egbers ook mee aan het programma Kunststof. Dit is een cultureel praatprogramma waar bekende en minder bekende Nederlanders uit de culturele sectore (journalistiek, schrijver, dichter, schilder, muzikant enz.) worden geïnterviewd over hun leven en werk.

Tom Egbers vertelt in een interview dat Amy een lastig kind was omdat ze erg extravert is en niet van regeltjes houdt. “Maar ik heb altijd wel vertrouwen gehad dat het goed zou komen met haar.”

Ook vertelt Egbers graag over zijn Engelse roots. “Ik voel me Nederlands, heb Nederlandse vrienden, ben hier opgegroeid, maar ik voel me ook Brits, daar hoort bij de dubbeldekker, de rode telefooncel, de Christmaspudding van mijn grootmoeder Amy, de Beatles en de humor. Ik vind het verdrietig wat er nu allemaal gebeurt in Engeland. Lange tijd was het zo’n voorbeeldland! Niet alleen maar Downton Abbey-dingen, maar ook de popmuziek, de sport, het toneel! Dat is echt fantastisch!”

Janke Dekker

De vrouw van Tom Egbers, Janke Dekker, heeft zelf ook behoorlijk wat grote producties op haar naam staan. Zo heeft ze haar eigen productiebedrijf Janke Dekker Producties. Maar bij het grote publiek is ze meer bekend door haar rollen in Oorlogswinter, Footloose, Evita en Carmen. Op televisie was ze onder andere te zien als jury-voorzitter in het programma Korenslag. De laatste jaren was zij nauw betrokken bij de ontwikkeling en creatie van diverse Nederlandse musical- en muziektheater-producties.

Weetjes Tom Egbers

  • Tom Egbers speelde een hoofdrol in de speelfilm Covergirl (1990, Metropolis Film) en gastrollen in De eenzame oorlog van Koos Tak (NPS, regie Theo van Gogh) en De Vereenigde Algemeene (VARA, regie Egbert van Hees).
  • In een sketch van Herman Koch voor het Amnesty International Gala speelde hij de rol van mensenrechtenman.
  • Tom Egbers speelde in meerdere bands, zoals Drambuie, Lapland, Mr BooBoo en Friends For Life. Hierin speelde hij de gitaar.
  • Op 9-jarige leeftijd was hij een uitstekende voetballer en debuteerde in Heracles D2 met een doelpunt in de met 5-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Omhoog D1 in Wierden. Dat hij bij Heracles ging spelen, kwam niet als een verassing. Zowel zijn opa als zijn vader hebben daar gevoetbald. “Ik ben voor een gedeelte bij Heracles opgevoed. Ik leerde er mijn veters strikken, doucheslippers dragen als je ging douchen na een wedstrijd. Ik heb er tientallen jaren lang gejuicht met de supporters op de houten tribunes. Ik weet nog goed dat ze halverwege de jaren zestig zijn gedegradeerd na een thuiswedstrijd tegen ADO”, vertelt Egbers tegen Omroep West.
  • Zijn grootvader Tom Duffy diende tijdens de Eeerste Wereldoorlog aan het Westfront. In een aflevering van het programma Verborgen Verleden, voor het eerst uitgezonden op 9 januari 2016, ontdekte Egbers dat de familie van zijn moeder oorspronkelijk uit County Mayo in Ierland afkomstig was.