Top 5 meest voorkomende autoschades

Het spreekwoord luidt niet voor niets: een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe voorzichtig je ook bent, bijna iedereen ziet wel eens een paaltje over het hoofd. Of krijgt een opspringend steentje tegen de voorruit. De meest voorkomende autoschades zijn dan ook niet de grote schades of total-loss-schades, maar juist de kleine schades. Welke schade het meeste voorkomt? Lees onze top 5 en je ontdekt het vanzelf!

5. Parkeerschade

Parkeerschade is goed voor bijna 20% van de schades. Het is soms gewoon lastig in te schatten hoeveel ruimte je nog hebt, waardoor er gemakkelijk schade kan ontstaan. En dat hoef je niet eens altijd zelf te doen. Het is altijd te hopen dat degene die schade aan jouw auto toebrengt, zo netjes is om een briefje achter te laten. Helaas is dat lang niet altijd het geval. Dat komt misschien ook wel omdat je niet altijd in de gaten hebt dat je ergens tegenaan zit, omdat het zo zachtjes kan gaan. Toch kan er dan schade optreden, zoals aan bumper of lakschade, die je beiden hoger in deze top 5 vindt.

4. Deukjes

Heb je je auto voorzichtig geparkeerd zonder iets te raken, knalt je deur bij het opendoen tegen een paaltje, betonblok of fiets die je net even over het hoofd zag. Resultaat: een deukje. Wanneer het zacht genoeg ging, zal het bij een deukje blijven, maar vaak gaat een deuk samen met lakschade, die je dan ook verderop in de lijst tegenkomt.

3. Ruitschade

Dat welbekende steentje op de vooruit: het levert vaak een sterretje op. Of een flinke barst in voorruit… Als je een sterretje niet laat maken maar ermee doorrijdt, is je voorruit een zwakke plek. Elke hobbel waar je overheen rijdt kan dan genoeg zijn om je voorruit te laten barsten. Ook een flinke nachtvorst kan betekenen dat jij ’s ochtends naar een scheur in je voorruit zit te kijken. De voorruit vervangen kosten liggen vaak vele malen hoger dan het maken van het sterretje, maar wanneer de ruit gebarsten is, zit er niets anders op.

2. Lakschade

Een krasje, hij zit zo op je auto. Een keer flink missteken met de sleutel en je kunt al een kras hebben. Kinderfietsen en winkelwagens zijn ook regelmatig de schuldige van deze schade, al dan niet gecombineerd met een deukje. Maar eigenlijk is er bij vrijwel alle schade ook sprake van lakschade, vandaar dat deze zeker hoog in de top 5 hoort.

1. Bumperschade

Oeps, paaltje over het hoofd gezien! Of net iets te strak ingeparkeerd met fileparkeren. Vaak is bumperschade dan ook parkeerschade, doordat je zelf net niet goed inparkeert of juist degene voor of achter je.

Opvallend: bumperschade komt het vaakst voor rechtsachter. En dat komt omdat we bij fileparkeren het liefst rechts van de weg inparkeren.

De bumper is gemaakt om klappen op te vangen. Daarom was deze vroeger ook zwart, dan zag je een kleine aanrijding niet. Bij de in kleur gespoten bumpers van tegenwoordig zie je elk botsinkje helaas meestal wel.

Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met schade, door eigen schuld of die van een ander. Ben je all-risk verzekerd, dan is schade door eigen schuld ook gedekt. Een sterretje repareren is in vrijwel alle gevallen gedekt door de verzekering. Heb je een andere schade door eigen toedoen? Als het een klein bedrag is, kan het voordeliger zijn om het zelf te betalen, omdat het anders no-claim korting kan kosten.