Vrouwelijk schoon in je tuin? Ga voor Feminized Wietzaadjes

Wil je de hele zomer mooie vrouwen in de tuin hebben staan? Bakkend in de zon, in een groen pakje, met vijf vingers en staand in een… pot? Met feminized wietzaadjes heb je binnen de kortste keren prachtige vrouwelijke wietplanten staan. Hoe zit dat met het geslacht van wietplanten en mogen die groene godinnen zomaar in de tuin staan?

Geslacht van (Wiet)planten

Een leek zal nu misschien met gefronste wenkbrauwen aan het lezen zijn. Maar ja, het klopt echt: planten hebben ook een geslacht. Planten kunnen mannen, vrouwelijk zijn. In sommige gevallen zijn ze zelfs tweeslachtig. Bij wietplanten kan dat ook voorkomen. Mannelijke wietplanten produceren stuifmeel. Vrouwelijke wietplanten planten zich voort door zaden of vruchten (wiet) te produceren van het stuifmeel dat de mannetjes verspreiden. Daarom is het in de cannabis wereld belangrijk dat je er zeker van bent dat je vrouwelijke planten hebt. Want mannelijke planten produceren geen wiet.

Feminized Wietzaadjes

Wanneer een vrouwelijke plant wietzaadjes produceert, kun je niet van de buitenkant zien of er een mannelijke- of vrouwelijke wietplant uit zal groeien. Daarom bedachten Nederlandse topkwekers een trucje om het geslacht te garanderen. Wietzaden die verkocht worden om vrouwelijke wietplanten te kweken zijn allemaal gefeminiseerd. Bij dit proces wordt colloïdaal zilver gemengd met water. Vervolgens wordt deze formule over de moederplanten heen gespoten. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat die wietplant alleen vrouwelijk zaad produceert. Koop je dus gefeminiseerde wietzaadjes? Dan ben je verzekerd van prachtige groene vrouwen in je tuin!

Autoflower zaden

Verwar de term feminised alsjeblieft niet met autoflower. Dat betekent weer iets heel anders in de cannabis wereld. Je moet weten dat ‘normale’ wietzaden sterk reageren op de natuur en de weersomstandigheden. Een plant groeit bijvoorbeeld pas als er meer dan genoeg licht is. Ook krijgen de planten als het ware een seintje dat de zomer is afgelopen en dat het tijd is om voort te planten. Dat seintje krijgen ze als er minder dan 10 uur duisternis per dag is. Dit is meestal rond eind augustus.

Autoflower zaden zijn gekruist met zogenoemde ruderalis soorten. Deze soorten gaan automatisch over op de bloeifase, nadat ze een aantal weken hebben doorgebracht in de groeifase. Daar hebben ze geen verandering in lichturen voor nodig. In de praktijk betekent dit dat je veel sneller een wietplant kun kweken. Autoflower zaden zijn dan ook ideaal voor beginners.

Autoflower moeten ook gefeminiseerd worden voordat ze verkocht kunnen worden aan commerciële kwekers. Als dit niet gebeurt, kan zo’n soort plant ook een mannetje worden.

Mag je wietplanten hebben in de tuin?

Allemaal leuk, die feminized- en autoflower zaden. Maar mag je wel wietplanten in de tuin hebben staan? Het antwoord is ingewikkeld. Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om cannabis te verbouwen, verhandelen of te bezitten. Het wordt alleen gedoogd. Dat wil zeggen dat je er niet voor vervolgd wordt. Het is dus een fabel dat je zonder enig risico vijf wietplanten in de tuin mag zetten. De politie mag deze in beslag nemen als er een melding wordt gedaan van overlast of als blijkt dat je professionele hulpmiddelen als kweeklampen of tenten gebruikt. Je raakt verder alleen niet in de problemen. Dus als je zorgt dat je niemand tot last bent en er niemand een melding doet van jouw hobbymatige wietplantjes, is er in principe niets aan de hand.