Waar komen de lekkerste koffiebonen vandaan?

Laten we nou eerlijk zijn, er is niets zo fijn als je ochtend goed beginnen met een kop koffie. Daarnaast is het ook nog eens een leuke activiteit om tijdens het drinken van koffie bij te kletsen met je vriend, partner of familielid. Ben jij ook zo’n koffie liefhebber? Nou dan hebben wij waarschijnlijk goed nieuws, want een paar kopjes koffie drinken op een dag is gezond. Sterker nog, blijkbaar leven koffiedrinkers langer. Je zult je vast afvragen waarom dat zo is. Nou dat komt omdat je met het drinken van koffie de kans op hartfalen en diabetes vermindert. Maar hoe wordt nou onze koffie geproduceerd? Wij leggen in dit artikel uit hoe jouw favoriete koffie wordt gemaakt. Ben jij ook zo weg van lekkere koffiebonen? Lees dan snel verder.

Zaden

Allereerst begint het bij de zaden van de koffieplant. Deze zaden worden eerst ontveld, daarna gedroogd en vervolgens geroosterd. Maar waar komen deze zaden nou precies vandaan? De steenvrucht is de vrucht die ons voorziet van de geliefde zaden. Deze vrucht heeft een dikke harde pit, of ook wel de zaad. Daaromheen zit een laagje vruchtvlees. Omdat deze zaad erg lijkt op een boon, wordt de zaad van deze vrucht ook weleens ‘de koffieboon’ genoemd in het volksmond. De zaad, of ook wel de koffieboon, is na acht maanden rijp om geplukt te worden. Maar niet elke zaad redt het door de selectie heen! 

Proces

Vervolgens gaat het natte proces van start. In dit proces wordt het vruchtvlees van de zaad verwijderd. Dit werd vroeger niet altijd gedaan en vaak werden de zaden met vruchtvlees gelijk gedroogd. Tegenwoordig gaat wel eerst het natte proces van start en vervolgens het drogingsproces. De zaden worden daarna in de zon geplaatst op de vloer of op een tafel. Na een paar uur moeten de zaden van kant gedraaid worden, omdat de zaden ook niet té droog mogen worden. Voordat de zaden worden geroosterd, worden ze eerst gesorteerd op verschillende kwaliteitscriteria. Daarna worden de zaden geroosterd in een speciale oven met een klein beetje olie. Dit proces duurt totdat ze de juiste geur krijgen. Wist je dat er zo’n zevenhonderd verschillende chemische stoffen ontstaan tijdens het roosteren? Na het ontvellen, drogen en roosteren worden de zaden, of ook wel de koffiebonen, verpakt en geleverd aan winkels. En zo komt het uiteindelijk in jouw plaatselijke supermarkt terecht!

Gezondheid

Het drinken van koffie blijkt dus vooral hart- en vaatziekten te verminderen. Maar komt dit dan door de cafeïne dat in koffie zit? Blijkbaar bevat koffie meer dan honderd biologische bestanddelen, die positieve effecten hebben op hart- en vaatziekten. Onderzoekers hebben drie soorten koffies onderzocht, waaronder ook cafeïnevrije koffie en oploskoffie. Blijkbaar hebben alle soorten koffie een positieve impact op jouw gezondheid. Dus het ligt zeker niet per definitie aan de cafeïne in koffie! Ook bij minder of juist meer kopjes dan twee of drie per dag heeft het een positieve impact op je gezondheid. Koffie drinken is dus niet alleen hartstikke lekker en gezellig, maar ook nog eens gezond!