Wat Doet Een Quality Assurance Manager?

Kwaliteitsborging is een proces dat wordt gebruikt om te controleren of een product of dienst de juiste kwaliteit heeft. Als er problemen met het product zijn, worden deze opgespoord voordat het product op de markt komt. Op die manier zijn er bij de uiteindelijke productie en lancering van het product geen onaangename verrassingen. De rol van een kwaliteitsmanager is ervoor te zorgen dat alle activiteiten in verband met kwaliteitscontrole effectief en efficiënt verlopen. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste verantwoordelijkheden van een QA manager:

Definieer en communiceer kwaliteitsnormen

Een van de taken van de QA manager is het definiëren en communiceren van kwaliteitsnormen. De kwaliteitsmanager moet de zakelijke doelen en doelstellingen van het bedrijf begrijpen en deze vertalen in kwaliteitsnormen.

Kwaliteitsnormen moeten duidelijk, meetbaar, begrijpelijk en realistisch zijn. De kwaliteitsmanager moet de normen vertalen in een formaat dat gemakkelijk kan worden begrepen door alle medewerkers en afdelingen die betrokken zijn bij de productie en levering van goederen of diensten. Dit zal ervoor zorgen dat alle medewerkers zich bewust zijn van de verwachtingen voor kwaliteit en hoe hun werk de kwaliteit beïnvloedt.

Bewaak de kwaliteit van producten en diensten

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid van een kwaliteitsmanager is het bewaken van de kwaliteit van producten en diensten. Dit betekent dat hij regelmatig audits uitvoert om gebreken en andere problemen op te sporen die de kwaliteit kunnen beïnvloeden. De kwaliteitsmanager kan ook klachten van klanten beoordelen om te bepalen of er een onderliggend probleem is met het product of de dienst. Als een probleem wordt ontdekt, moet de kwaliteitsmanager de oorzaak vaststellen en corrigerende maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

Medewerkers opleiden in het uitvoeren van kwaliteitscontroles

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid van een kwaliteitsmanager is het opleiden van medewerkers in het uitvoeren van kwaliteitscontrole activiteiten. Dit geldt vooral voor nieuwe medewerkers die misschien geen ervaring hebben met kwaliteitscontrole. Er zijn verschillende kwaliteitscontrole technieken die gebruikt kunnen worden om de kwaliteit van een product of dienst te beoordelen, waaronder inspectie, bemonstering, meting, testen en auditing. Een kwaliteitsmanager moet de werknemers opleiden in het gebruik van deze technieken. Dit zorgt ervoor dat werknemers zich volledig bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en in staat zijn kwaliteitscontrole activiteiten effectief uit te voeren. Wil je nog meer leren over wat een quality assurance manager doet en de mogelijkheden die er zijn op de markt, kijk dan op Talentmark voor meer informatie en mogelijke kansen!