Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat er een professionele voetbalwedstrijd in een vol stadion gespeeld werd. Medio maart 2020 werden alle wedstrijden tijdelijk stilgelegd en dit duurde maanden. Na enkele wedstrijden waarbij wat publiek aanwezig mocht zijn, worden inmiddels alle wedstrijden in het betaald voetbal in Nederland zonder publiek gespeeld. Tot nu. Middels zogenoemde Fieldlab experimenten mogen er weer, gecontroleerd, evenementen plaatsvinden met publiek. En enkele van deze evenementen bestaan uit voetbalwedstrijden mét publiek. De resultaten zijn vooralsnog hoopgevend: het biedt perspectief voor de komende tijd. Maar wat is eigenlijk de invloed van publiek op een wedstrijd?
Sfeer
Toeschouwers in het stadion zorgen voor sfeer, dat mag wel duidelijk zijn. Ook voor de coronapandemie waren wedstrijden waarbij het stadion soms nog niet half gevuld was, minder leuk om naar te kijken. Zowel als toeschouwer in het stadion als thuis voor de buis. Supporters vatten dit vaak mooi samen als ‘voetbal is een emotiesport, daarbij moet je als toeschouwer kunnen juichen, schreeuwen, vloeken en zingen.’ Ook het elkaar omhelzen en elkaar in de armen vliegen bij een doelpunt, van blijdschap als jouw club scoort of van verdriet wanneer je de wedstrijd verliest, horen erbij.
En dat kan nu dus niet. Voor de supporters die in 2020, de keren dat het mocht, naar het stadion zijn geweest, was het dan ook ‘even wennen’, om het maar zacht uit te drukken. Want hoe kijk je stilletjes naar een wedstrijd, en fluister je hoera als er een doelpunt valt?
Het wedstrijdverloop
De grote vraag is natuurlijk of het (gebrek aan) publiek invloed heeft op de wedstrijd en het verloop. Voetbal International heeft dit onderzocht en kwam tot de conclusie dat er inderdaad wel iets veranderd is in het spel. Ze keken hierbij niet alleen naar wedstrijden in de Eredivisie maar ook naar wedstrijden uit het Engelse, Spaanse en Italiaanse betaalde voetbal. Wat er veranderd leek te zijn? In wedstrijden zonder publiek was dit te zien:
- Spelers hebben meer last van tegenslagen;
- er wordt minder druk gezet;
- er wordt minder gescoord in de laatste minuten. Overall wordt er sowieso minder gescoord maar er zijn wel grotere uitslagen te zien;
- scheidsrechters grijpen minder in en geven uitspelende clubs minder kaarten;
- door de aangepaste regels voor wisselen wordt er meer gescoord door invallers;
- de zuivere speeltijd is groter.
Het spelen met of zonder publiek heeft dus, zo mogen we concluderen, invloed op het spel. Het lijkt erop dat vooral de thuisclub in het nadeel is, wat op zich logisch is omdat het grootste deel van de supporters in het stadion thuispubliek is. Spelers trekken zich dus blijkbaar op aan de aanmoedigingen van het publiek. Dit heeft ook invloed op sportweddenschappen, omdat de wedstrijden dus daadwerkelijk anders verlopen. Met bovenstaande in het achterhoofd kun ook jij een weddenschap plaatsen op een wedstrijd, met of zonder publiek!
Het Fieldlab experiment
In februari 2021 werd de eerste wedstrijd mét publiek sinds een jaar gespeeld. In de Keuken Kampioen Divisie speelden NEC en De Graafschap tegen elkaar, in het stadion mochten 1500 supporters live meekijken. Dit is onderdeel van het FieldLab experiment, waarbij diverse evenementen met publiek worden georganiseerd. De tweede wedstrijd met publiek ging tussen Almere City FC en Cambuur. Na de eerste wedstrijd lijkt er één besmetting te zijn, bij de laatste geen. En dat is goed nieuws want dat betekent dat er licht is aan het einde van de tunnel.