Zo houd jij je huis koel in de zomer!

Nu de zomer begonnen is, dromen we van zonnige dagen die we afsluiten met lange, zwoele avonden buiten. Maar met dat warme weer kan het binnen ook behoorlijk warm worden, en dat vinden we dan allemaal wat minder fijn. Hoe jij je huis koel houdt in warme dagen, lees je hier.

Airco

De meest koele oplossing is een airco. Steeds meer mensen kiezen ervoor, voor op de slaapkamers. En inderdaad, je slaapkamer houd je er perfect koel mee, evenals je werkkamer bijvoorbeeld. Maar een airco kost in aanschaf een aardige duit en verbruikt behoorlijk wat energie. Als je het dus interessant wil houden, zijn zonnepanelen geen overbodige luxe, dan ben je ook meteen goed bezig voor het milieu.

Zonwering

Heb of wil je geen airco, dan is er een oude wijsheid die jou helpt je huis koel te houden: warmte buitenhouden. Warmte die niet binnenkomt hoeft er tenslotte ook niet uit. Met zonwering houd je de warmte buiten. Als je dan kiest voor bijvoorbeeld een zonnescherm, dan creëer je ook meteen buiten een lekkere plek in de schaduw om bijvoorbeeld te zitten. Met rolluiken houdt je naast warmte ook licht buiten, voor extra donkere (slaap)kamers, bovendien maak je het inbrekers minder gemakkelijk om binnen te komen, lekker veilig dus ook nog eens.

Doorluchten

Houd overdag alles gesloten: ramen, deuren, gordijnen, alles om de warmte buiten te houden. Zet laat op de avond zo veel mogelijk tegen elkaar open en laat, als het kan, je huis de hele nacht doorluchten. In de nacht is het koeler, dus daarmee haal je de ergste warmte uit het huis. Bovendien ventileer je je huis zo ook meteen, wel zo prettig als dat de hele dag dichtzit.

Ventilator

Bewegende lucht voel meteen koeler aan. Dus een ventilator zorgt voor een koeler gevoel, ook al koelt de lucht niet direct af. Zet een ventilator ’s avonds voor het open raam: dan zuigt het de koelere lucht aan om die vervolgens de kamer in te blazen, zo maak je optimaal gebruik van de ventilator én het open raam. Overdag werkt het om een fles bevroren water voor de ventilator te zetten: dan koelt de lucht ook af en zo maak je je eigen aircooler.

Plat dak?

Heb je een plat dak, dan weet je dat het daaronder goed heet kan worden. Maar er zijn trucjes waarmee je je platte dak af kunt koelen, zodat het binnen ook minder warm wordt. Zo kun je je dak natspuiten, dat helpt echt! Voor een duurzame oplossing kun je een groen dak maken. Daarvoor plant je (vet)plantjes op je dak. Die isoleren de boel en houden de zon tegen, waardoor het binnen ook koeler blijft. Bovendien help je het milieu.

Buiten koken

Als het al warm is, heb je geen zin om extra warmte toe te voegen, toch? Je kookplaat en oven brengen warmte binnen als je ze gebruikt, en die warmte raak je dus niet zo gemakkelijk kwijt als het al warm is. Kies dus voor een lichte maaltijd waarvoor je weinig hoeft te koken, zoals een salade. Of ga lekker met de barbecue aan de slag: zou houd je de warmte buiten. En het is een goed excuus om de barbecue eens wat vaker aan te slingeren!