5 Tips voor iemand die voor het eerst gaat verven

Jij gaat je woonkamer, buitentafel of misschien de gevel van je huis van een nieuw kleurtje voorzien. Ja, je hebt weleens geverfd, maar eigenlijk wist je toen ook al niet echt wat je aan het doen was. Maar in deze tijd huren we toch geen schilders meer in, wat weten zij nou meer dan jij? Nou het kan zijn dat zij heel veel meer weten, maar met deze tips begin jij tenminste goed aan jouw verfklus.

#1 Bereid je goed voor

Zorg er altijd voor dat jij de juiste materialen in huis hebt om te beginnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kwasten, verf en tape. Jij wil natuurlijk altijd genoeg tape hebben om de randen af te plakken. Je wil achteraf geen lelijke strepen of andere amateuristische foutjes. Voor binnen gebruik jij bijvoorbeeld altijd plastic om ervoor te zorgen dat jouw vloer niet in een slechte staat verkeerd na afloop.

#2 Koop de goede verf

Zodra jij de juiste verf in huis hebt dan weet je zeker dat hij goed hecht aan jouw ondergrond. Muurverf is vanzelfsprekend voor op een muur en niet voor op jouw houtenmeubels. Wijzonol LBH Silicon Alkyd Hoogglanslak, is bijvoorbeeld geschikt voor op houten ondergronden, maar kan ook gebruikt worden op kunststof of metaal.

#3 Koop de juiste kwast

Ga jij naar de bouwmarkt en koop jij Jotun Demidekk Ultimate Trackfarg, dan ga je voor een stevige kwast of verfroller. Soms kan je bij het aanbrengen van verf ook kiezen voor een spuit. Een spuit wordt vaak gebruikt bij grote oppervlakken of bij het kleuren van auto’s. Bij de kwast staat vaak ook handig vermeldt voor welke types verf hij gebruikt dient te worden.

#4 Schaf de juiste hoeveelheid verf aan

Kijk altijd goed hoeveel jij gaat verven, op het blik staat vaak duidelijk vermeldt hoeveel jij ermee kan verven. Daarnaast meet jij de oppervlakte zo goed mogelijk op en schat je in hoe vaak jij de ondergrond wil gaan dekken. Dit is afhankelijk van je verfgebruik en van de standaarddekking van de verf.

#5 Schoonmaken is hergebruiken

Je kan na het verven een behoorlijke puinhoop achterlaten. Zorg er daarom altijd goed voor dat jij schoon werkt. Ook als je schoon werkt heb je achteraf nog wel een klusje wat betreft het opruimen van jouw spullen. De kwasten dien je uit te spoelen met water of terpentine, dit is afhankelijk van de verfkeuze. Ook kan je de lege verfblikken niet zomaar naar het grofvuil brengen, maar moeten deze weggebracht worden om zo goed mogelijk gerecycled te kunnen worden.

Kort samengevat

Voor jouw verfklus moet je goed letten op het kopen van de juiste verf voor jouw ondergrond. Ook let je op het aanschaffen van de goede kwasten voor de ondergrond en voor de verf die je gebruikt. Denk hierbij aan verf op terpentine- of waterbasis. Kijk naar de hoeveelheid die je moet gaan verven zodat jij niet te veel verf aanschaft voor jouw klus. Bereid je goed voor met bijvoorbeeld schilders tape en/of plastic als ondergrond. Na de klus denk je zo goed mogelijk aan hergebruiken, het is zonde als je het de volgende keer normaal gewoon kan gebruiken en alles ligt alsnog bij het grofvuil.