Buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook heel gezond voor kinderen!

Veel kinderen spelen tegenwoordig op een tablet, maar buitenspelen blijft belangrijk voor een kind. Maar waarom is buitenspelen zo belangrijk? En op welke manier kun je buitenspelen voor kinderen nog leuker maken als ouder? Heb je bijvoorbeeld weleens gedacht aan een trampoline kopen? In dit artikel vertellen wij alles over het kopen van een trampoline en waarom buitenspelen zo gezond is voor de ontwikkeling van je kind. Lees dus snel verder!

Gezondheid

Allereerst blijkt het uit steeds meer onderzoeken dat de natuur als een belangrijke factor dient voor de ontwikkeling van je kind. Het schijnt zo te zijn dat het bijvoorbeeld creativiteit bevordert doordat kinderen op deze manier spelen met natuurlijk materialen. Daarnaast heeft buitenspelen ook een positieve impact op de motoriek van je kind. Je kent het vast wel vanuit je eigen jeugd, maar het klimmen en klauteren kon niet ontbreken tijdens het buitenspelen. Op deze manier ontwikkelt een kind zich ook op motorisch vlak. Kinderen trainen namelijk niet alleen onbewust hun spieren en evenwicht door buitenspelen, maar ook hun coördinatie. Een ander positief effect van buitenspelen is de blootstelling van zon en vitamine D. Wist je dat kinderen tot en met vier jaar oud juist extra vitamine D kunnen gebruiken? Dit houdt namelijk kinderen gezond doordat hun weerstand en gebit erop vooruitgaat. Daarnaast hebben kinderen die veel buitenspelen minder snel last van een verkoudheid. Naast fysieke gezondheid is buitenspelen ook goed voor de mentale gezondheid onder kinderen. Het bevordert namelijk sociale interactie zodra kinderen vriendjes maken tijdens het buitenspelen. Hierdoor leren kinderen veel van elkaar door samen te spelen en rekening te houden met elkaar. Doordat kinderen onderling zelf de activiteiten bedenken tijdens het buitenspelen, heeft buitenspelen niet alleen een positief effect op creativiteit en sociale interactie, maar ook op hun zelfvertrouwen. Buiten vinden er bovendien veel uitdagingen plaats, waardoor kinderen eigen grenzen verleggen. Het geeft een kind ook het gevoel van overwinning zodra ze zelf een activiteit hebben uitgevoerd.

Soorten trampolines

Het kopen van een trampoline is een leuke manier om kinderen meer te stimuleren om buiten te spelen. Maar welke trampolines zijn er allemaal? Je hebt keuze tussen een rechthoekige en een ronde trampoline. Het blijkt dat je een ronde trampoline in sommige situaties veiliger is, omdat je als kind makkelijker naar het midden van de trampoline springt. Je kunt ook kiezen voor een ingraaf trampoline, waarbij er geen hoogteverschil is tussen de trampoline en de grond. Dit maakt de trampoline nog meer uitnodigend voor kinderen. Let hierbij wel goed op dat het uitgraven van grond een tijdrovende klus kan zijn. Vind jij het allerbelangrijkst dat kinderen veilig kunnen springen? Denk dan aan een trampoline met een veiligheidsnet. Hiermee voorkom je dat kinderen vallen van de trampoline. Of is jouw tuin bijvoorbeeld niet ontzettend groot? Je hoeft niet per se een grote trampoline te kiezen, want er bestaan ook leuke trampolines die van kleiner formaat zijn. Toch is het wel handig om voor een groter formaat te kiezen als je weet dat er veel kinderen gebruik gaan maken van de trampoline. Voor ieder wat wils dus!