De 10 grootste cryptocurrencies volgens marktkapitalisatie

Er zijn duizenden cryptocurrencies te koop vandaag de dag. Als je begin met investeren in cryptocurrencies kan dit best overweldigend zijn.

Om je te helpen, bespreken we in dit artikel de top 10 grootste cryptocurrencies volgens hun marktkapitalisatie, of de totale waarde van alle munten die momenteel in omloop zijn.

 

1. Bitcoin (BTC)

Marktkapitalisatie: Meer dan 1,25 biljoen dollar

Bitcoin (BTC), in 2009 gecreëerd door Satoshi Nakamoto, is de originele cryptocurrency. Zoals de meeste cryptocurrencies, werkt Bitcoin door middel van een blockchain, een grootboek waarin transacties worden bijgehouden, verdeeld over een netwerk van duizenden computers. Nieuwe transacties worden in het gedistribueerde grootboek geverifieerd door het oplossen van een cryptografische puzzel. Dit proces wordt ‘proof of work’ genoemd en beschermt het Bitcoin netwerk tegen hackers en fraudeurs.

 

2. Ethereum (ETH)

Marktkapitalisatie: Meer dan 550 miljard dollar

Ethereum is zowel een cryptocurrency als een smart contract platform. Ethereum is een favoriet van softwareontwikkelaars omdat het mogelijkheden biedt om gedecentraliseerde applicaties of DApps te draaien. Deze applicaties werken via smart contracts die los van menselijke interactie kunnen werken.

 

3. Binance Coin (BNB)

Marktkapitalisatie: Meer dan 105 miljard dollar

De Binance Coin is een cryptocurrency die je kunt gebruiken op het Binance platform, een van de grootste crypto beurzen ter wereld. Oorspronkelijk diende de Binance Coin enkel om het handelen op het Binance platform te vergemakkelijken, tegenwoordig kun je BNB inwisselen voor andere cryptocurrencies, kun je er je Binance visa kaart mee aanvullen of er zelfs reizen mee boeken.

 

4. Cardano (ADA)

Marktkapitalisatie: Meer dan 74 miljard dollar

Cardano valt op door zijn vroege implementatie van de proof-of-stake valaidatie methode. Deze methode versnelt de transactietijd en vermindert het energieverbruik en de milieu-impact door het competitieve, probleemoplossende aspect van transactieverificatie te verwijderen dat aanwezig is op platforms zoals Bitcoin. Cardano werkt ook zoals Ethereum om smart contracts en gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken, die worden aangedreven door ADA, de eigen munt van het Cardano netwerk.

 

5. Tether (USDT)

Marktkapitalisatie: Meer dan 73 miljard dollar

In tegenstelling tot sommige andere cryptocurrencies, is Tether een stablecoin, wat betekent dat het wordt gelinkt aan fiatvaluta’s zoals de Amerikaanse dollar en de euro en hypothetisch een waarde behoudt die gelijk is aan een van deze fiatmunten. In theorie betekent dit dat de waarde van Tether consistenter zou moeten zijn dan die van andere cryptocurrencies.

 

6. Solana (SOL)

Marktkapitalisatie: Meer dan 71 miljard dollar

Ontwikkeld om gedecentraliseerde financiële (DeFi) toepassingen, gedecentraliseerde apps (DApps) en smart-contracts te ondersteunen. Solana draait op een uniek hybride proof-of-stake en proof-of-history mechanisme dat het helpt om transacties snel en veilig te verwerken. SOL is de eigen token van het platform.

 

7. XRP (XRP)

Marktkapitalisatie: Meer dan 58 miljard dollar

XRP is bedacht door de oprichters van Ripple, een digitaal betalingsverwerkingsnetwerk. XRP kan op dat netwerk worden gebruikt om uitwisselingen van verschillende valutatypes te vergemakkelijken, waaronder fiatvaluta’s en andere grote cryptocurrencies.

 

8. Polkadot (DOT)

Marktkapitalisatie: Meer dan 49 miljard dollar

Cryptocurrencies draaien op verschillende blockchains; Polkadot wil deze integreren door middel van een cryptocurrency-netwerk te creëren dat verschillende blockchains met elkaar verbindt zodat ze kunnen samenwerken.

 

9. Dogecoin (DOGE)

Marktkapitalisatie: Meer dan 35 miljard dollar

Dogecoin kopen wordt vaak aangeraden door beroemdheden en miljardairs zoals Elon Musk. Dogecoin begon als een grap in 2013, maar werd snel een prominente cryptocurrency, dankzij een toegewijde community. In tegenstelling tot veel andere cryptocurrencies, zoals Bitcoin, is er geen limiet op het aantal Dogecoins dat kan worden gecreëerd, waardoor de munt vatbaar is voor devaluatie als het aanbod toeneemt.

 

10. USDC Coin (USDC)

Marktkapitalisatie: Meer dan 34 miljard dollar

USD Coin (USDC) is een relatief nieuwe stablecoin die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Het werd gelanceerd op 26 september 2018, in samenwerking tussen Circle en Coinbase. USDC is een alternatief voor andere aan de dollar gekoppelde cryptocurrencies zoals Tether (USDT) of TrueUSD (TUSD).

 

Waar kun je deze cryptocurrencies kopen?

De meesten van deze munten worden aangeboden op Amerikaanse beuzen zoals Coinbase, Binance en Crypto.com. Afhankelijk van het platform worden sommige munten aangeboden en sommige niet. In Europa kun je deze munten, behalve Binance Coin, Polkadot, USDC en Solana kopen op Anycoin Direct, de veiligste cryptobroker in Europa.