Een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen doe je zo

Wil jij je tuin gaan omtoveren? Dan geven wij je in deze blog tips om dit zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te doen. Lees onze 8 tips.

Het hele jaar door wil je van je tuin kunnen genieten. Helaas kan dit niet altijd, omdat je tuin misschien wel bar en boos wordt in de winter. Maar toch kan jij een tuin creëren die ook in de winter mooi groen blijft, en waar je maar weinig werk aan hebt. Schoffelen, scheppen en onkruid wieden hoeft bijna niet meer. Een paar slimme oplossingen en je hebt het zo voor elkaar.

#1 Kunstgras in plaats van echt gras

Wil je echt een onderhoudsvriendelijke tuin, dan begint dit bij het kiezen voor kunstgras. Tegenwoordig zie je bijna niet dat het gaat om kunstgras, maar het scheelt je wel bakken met werk. Vooral het onkruid wieden hoef je nu niet meer aan te beginnen.

#2 Overzicht behouden

Zelfs bij een onderhoudsvriendelijke tuin zal je altijd onderhoud houden. Eén keer in het kwartaal dus door je tuin heen lopen en zorgen dat alles netjes blijft hoort erbij. Zorg daarom dat je overzicht houdt over je tuin. Weet waar welke planten staan en wanneer je ze moet aanpakken.

#3 Kies voor groen in de winter

Groenblijvers, in een onderhoudsvriendelijke tuin zal je veel groenblijvers tegenkomen. Dit zijn planten die ook in de winterperiode groen zullen blijven. Dit zijn vaak ook geen wildgroeiers en ze geven geen blad af in de herfst. Dit gaat je een hoop opruimwerkzaamheden schelen.

#4 Groepen met planten

Wanneer je minder onderhoud aan je tuin wil hebben kies je beter voor groepen van dezelfde planten. Dit klinkt misschien raar, maar wanneer je voor allemaal verschillende plantjes kiest zal je alles apart moeten aanpakken. Bij een grote groep bijvoorbeeld vrouwenmantel of hartlelie kan je in één keer gemakkelijk veel planten tegelijk doen.

#5 Leg bodembedekkers neer

Er zijn ook oplossingen om wildgroei van bepaalde planten tegen te gaan, maar ook te zorgen voor minder onkruid. Dit kan je doen met bodembedekkers. Deze leg je op de bodem en dit zijn planten die breeduit groeien. Bodembedekkers zijn er in alle soorten en maten.

#6 Kies voor vaste planten

Planten die ieder jaar opnieuw weer terugkomen zorgen voor een stuk minder onderhoud dan planten waar je keer op keer weer mee bezig bent. Dit heten vaste planten. Een paar voorbeelden zijn Hortensia, Hertshooi en de vlinderstruik. Dit zijn perfecte planten voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

#7 Bestrating in de voortuin

Ook de voortuin hoort bij je woning, en waarschijnlijk wil je daar ook niet te veel onderhoud aan hebben. Alle buren kunnen op jouw rommelige en verwilderde voortuin kijken. Om je tuin een schone en opgeruimde indruk te geven kies je voor bestrating. Vaak gaat het maar op een klein oppervlakte en dit scheelt je een heleboel werk.

#8 Plaats opsluitbanden

Je wil natuurlijk niet dat stenen in je tuin gaan verzakken. Met opsluitbanden zorg je ervoor dat grind en stenen op hun plaats blijven liggen. Hierdoor hoef je niet vaak het gras af te steken omdat dit netjes blijft groeien op de door jouw gekozen grond.