Hoe maak je je huis kerstklaar?

Kijk jij al uit naar kerst en kan je stiekem niet wachten? Niets is zo fijn als alvast in de kerstsferen te komen door kerstmuziek, -versiering of -verlichting buiten te zien. Maar je hoeft niet alleen te genieten van kerstdecoratie op straat, want je kunt ook de kerstsfeer naar je eigen huis brengen. Heb je er wel eens over nagedacht hoe je jouw tuin kan opfleuren gedurende de feestmaand? Je kunt de kerstdecoratie zo extreem maken als je zelf wilt. Maar ook met subtiele decoratie geef je jouw tuin een warme uitstraling in de koude dagen. Lees snel verder hoe je dit het best kunt aanpakken, want wij hebben enkele tips op een rijtje gezet voor het opfleuren van jouw tuin.

Voorbereiding

Voordat je begint aan het opfleuren van jouw tuin, zijn er enkele voorbereidingen noodzakelijk. Het is belangrijk dat je jouw tuin klaarmaakt voor de winter. Je kunt bijvoorbeeld de tuin winterklaar maken door bladeren weg te halen of door bomen te snoeien. Ook het opruimen of bedekken van tuinmeubels is essentieel als je er meerdere seizoenen van wilt genieten. Als laatst is klussen een belangrijk onderdeel van de voorbereiding van jouw tuin voor de winter. Je geniet natuurlijk het langst van jouw tuin zodra die goed onderhouden is. Bovendien kun je zelf ook kerstversiering maken door te klussen met accessoires die je hiervoor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een eigen houten kerstster.

Verlichting

Zodra de voorbereidingen zijn gedaan, kun je beginnen met het opfleuren van jouw tuin door middel van kerstverlichting. Je kunt lampjes en lichtjes door heel je tuin in bomen plaatsen. Door een snoer met gloeilampjes te vervangen door ledlampjes bespaar je op energieprijzen. Het plaatsen is eenvoudiger dan je denkt, dus wacht niet te lang met het creëren van een prachtig lichtspel met kerstverlichting. Want laten we eerlijk zijn, wie droomt er nou niet van een sprookjesachtige, verlichte tuin?

Kerstboom

Het is voor velen een jarenlange traditie om een kerstboom binnen te plaatsen. Maar heb je er weleens over nagedacht om een kerstboom buiten te plaatsen? Een mooie dennenboom groeit ook buiten bij lage temperaturen en kunnen goed tegen winterse omstandigheden. Net als de kerstboom binnen kun je de kerstboom buiten versieren met verlichting. Toch is het niet per se nodig om een kerstboom aan te schaffen, want je kunt ook de bomen in jouw huidige tuin versieren met verlichtingssnoeren. Als je voor verlichting kiest in bomen, let er dan wel op dat de kerstversiering buiten stevig moet vastzitten. Je wilt namelijk niet dat de kerstverlichting uit de boom valt met harde wind.

Voordeur

Nu dat de tuin klaar is voor kerst, is het tijd om ook jouw voordeur te versieren. Je komt immers elke dag binnen via de voordeur en jouw gasten ook. Daarom is het een goed idee om meer aandacht te besteden aan de entree van het huis. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een leuke kerstkrans versierd met leuke kerstverlichting. Of maak je eigen houten kerstster en versier deze met kerstlampjes, kunsttakjes en steentjes. De kunsttakjes en steentjes kun je lijmen aan de ster met secondelijm. Mocht je per ongelijk knoeien met de lijm of te veel gebruiken, dan kun je altijd de overtollige secondelijm verwijderen. Bovendien kun je ook de weg naar de entree toe versieren. Maar hoe kun je dat het best doen? Je kunt glazen potjes met elektrische waxinelichtjes hangen aan de takken van de bomen langs het pad. Op deze manier word je niet alleen warm verwelkomd, maar word je ook geheel in de kerstsferen meegenomen.