Kauwgom uit kleding: zo verwijder je kauwgom uit je broek

Kauwgom uit kleding

Ben je net even op een bankje gaan zitten, kleeft er een stuk kauwgom aan je broek. Irritant! Wat moet je dan doen en hoe krijg je het eruit? Gelukkig zijn er een aantal slimme manieren om kauwgom uit je kleding te verwijderen. Ook als het aan een van je meubels of aan je tapijt is blijven plakken. Wij geven tips!

Kauwgom heb je in allerlei smaken: van aardbei en mint tot aan drop. Logisch dat veel mensen dit lekker vinden. Helaas spugen veel mensen hun kauwgom gewoon ergens op straat uit. Kauwgom is natuurlijk erg plakkerig en het lijkt daarom in eerste instantie erg lastig om uit je kleding te krijgen. De kauwgom lijkt soms gewoon muurvast te zitten in je spijkerbroek, het tapijt of de bekleding van de autostoel.

Kauwgom in kleding komt vaak voor Helaas wordt er nog vaak kauwgom op straat gespuugd of op bankjes geplakt. Hierdoor komt het in je kleding.
Kauwgom uit kleding verwijderen Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunnen helpen op het uit je kleding te halen. Je kunt hiervoor pindakaas, de vriezer, ijsblokjes, stickerverwijderaar en nog veel meer gebruiken.

Pindakaas

De truc om kauwgom te verwijderen met pindakaas ken je misschien wel. Smeer een flinke lepel pindakaas op de kauwgom plek. Laat een tijdje weken en je zult zien dat je de kauwgom er daarna zo afveegt met een papiertje, doordat deze korrelig is geworden. Was het kledingstuk vervolgens in de wasmachine op 30 of 40 graden en je zult zien dat jouw kledingstuk weer helemaal ‘kauwgom loos’ uit de was komt.

Mocht je geen pindakaas in huis hebben, dan kun je ook boter gebruiken. Dit kan op dezelfde manier als de pindakaas.

Leg het kledingstuk in de vriezer

Ook deze truc is een gouwe oude. Kauwgom in kleding kun je namelijk ook makkelijk weg krijgen door het kledingstuk in de diepvries te leggen, zodat de kauwgom hard wordt. Daarna kun je ’m er met een mesje makkelijk afschrapen. Gooi je kledingstuk daarna nog wel even in de was om eventuele achtergebleven vlekken er meteen uit te wassen.

Zak met ijsblokjes

Het tapijt of je meubilair kun je natuurlijk niet in de diepvries leggen, maar ook hier kun je kauwgom het best laten verdwijnen door het ijskoud te maken. Dan wordt de kauwgom hard en haal je ’m zo weg met een mesje. Leg een zak met ijsklontjes op de kauwgom en je hebt (bijna) hetzelfde effect.

Stickerverwijderaar

Het hebben van stickerverwijderaar is altijd handig om in huis te hebben. Vooral als je kleine kinderen hebt, is dit echt een must. Maar ook als de kinderen het huis uit zijn, kan dit middel een uitkomst betekenen. Net als bij aceton zit er een stofje in dat het plakspul van stickers laat oplossen. En laat dit nou ook heel goed werken voor kauwgomvlekken.

Smeer het spul op de plek waar de kauwgom zit en je zult zien dat je de kauwgom binnen no time kunt lospeuteren.

Mocht je stickers willen verwijderen, maar heb je geen stickerverwijderaar in huis? Dan kun je ook heel goed pindakaas gebruiken. Een lik pindakaas even laten inwerken op een vlek en je poetst de sticker, plakband of het etiket zo weg!

Met een strijkijzer

Leg je kledingstuk op een stuk karton, zodat de kauwgom zich tussen de stof en het karton bevindt. Pak de strijkbout en strijk met de middelste stand op de plek waar de kauwgom zit. Die verplaatst zich dan van de stof naar het karton. Blijf strijken totdat alle kauwgom op het karton zit. Doe het kledingstuk daarna in de wasmachine.

Haarspray

Spuit een klein beetje haarspray op de kauwgomplek. Hierdoor wordt de kauwgom hard, waarna je ’m makkelijk kunt verwijderen.

Wasbenzine

Wasbenzine is ook een mogelijke optie om kauwgom te verwijderen. Gebruik een stuk keukenrol en maak deze vochtig met de wasbenzine. Poets vervolgens voorzichtig over de kauwgom heen en deze zal hierdoor langzaam loslaten. Je kunt ook aanstekergas gebruiken. Dit klinkt misschien een beetje gek. Maar aanstekergas zal uiteindelijk de kauwgom hard maken, waardoor je het kunt wegkrabben.

Schoonmaakmiddel

Helaas werken al dit soort doe-het-zelf-middelen niet altijd even goed. Zo is de kans op vlekken bij het gebruik van pindakaas erg groot, stinkt het gas van een aansteker enorm en wil je natuurlijk wel zeker weten dat er geen restjes kauwgom achterblijven in de kleding of het tapijt.

Mocht de kauwgom er met al de bovenstaande tips niet uitgaan. Dan kun je ook nog HG Chewing Gum Remover proberen. Dit product bevriest als het ware de kaugom waardoor deze hard wordt. Let wel goed op wanneer je een schoonmaakmiddel gebruikt speciaal voor het verwijderen van vlekken door kauwgom.

De kan is namelijk groot dat dit middel niet geschikt is voor acetaat van textiel, tapijten en leer. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van het product door. Lees voor verdere gebruiksaanwijzingen het etiket van het product.

Kauwgom uit specifieke ondergronden verwijderen

Kauwgom verwijderen uit kleding

Leg het kledingstuk even in de vriezer, met de kauwgom naar boven zodat deze hard wordt. Probeer het vervolgens voorzichtig met een mesje los te schrapen. Pas hierbij wel op dat de vezel van het textiel niet kapotgaat!  Eventuele restjes kun je daarna verwijderen door een kop witte natuurazijn aan de kook te brengen en daarmee de vlek te deppen of voorzichtig los te borstelen. Tot slot het kledingstuk wassen volgens het wasvoorschrift.

Kauwgom uit tapijt of van meubelen verwijderen

Kauwgom in het tapijt, de bank of (auto)stoel koel je met ijsblokjes. Doe een aantal ijsblokjes in een plastic zakje en koel daarmee de kauwgom totdat deze hard is geworden. Vervolgens kun je dit voorzichtig losschrapen. Doe dit voorzichtig zonder het tapijt of de bekleding te beschadigen. Eventuele restjes kauwgom behandelen met witte natuurazijn, zoals hierboven beschreven is.

Kauwgom uit haren verwijderen

Is er kauwgom in jouw haren gekomen dan kun je dit loskrijgen door de kauwgom met pindakaas stevig in te wrijven. Dit dan even laten intrekken en daarna met de vingers los masseren. Uiteraard zal je daarna je haren wel goed wassen!