Razendsnel en betrouwbaar: waarom glasvezel de toekomst van internet is

Miljoenen Nederlandse huishoudens hebben het al. In het dagelijkse straatbeeld zie je het vooral terug door straten die opengebroken worden om felgekleurde draden aan te leggen. We hebben het hier over de toekomst van het internet: glasvezel. Waarom dit de toekomst is, lees je op deze pagina.

Razendsnel en betrouwbaar: waarom glasvezel de toekomst van internet is

Glasvezel is een ander woord voor glasfiber, fiberglas of glasdraad. Deze woorden worden dan ook door elkaar heen gebruikt. De naam zegt het al: glasdraad is een vezel van glas. Deze vezel is zo dun als een haar en maakt het mogelijk om razendsnel data te delen. Het is dan ook niet vreemd dat glasfiber het internetlandschap overneemt.

Hoe glasvezel het internetlandschap overneemt

Glasfiber is al bijna twintig jaar in Nederland. In 2004 werd glasfiber aangelegd in Nuenen. Pas sinds de laatste jaren groeit het aantal aansluitingen op fiberglas echt snel. Een aansluiting moet namelijk echt fysiek aangelegd worden, waardoor straten opengebroken moeten worden. Dit vergt grote investeringen, die pas rendabel zijn als veel mensen een aansluiting willen in een dichtbevolkt gebied. Momenteel is dit het geval, waardoor vooral in steden het aantal aansluitingen snel toeneemt.

De voordelen van glasvezel

Glasdraad heeft verschillende voordelen. Deze voordelen maken dat glasdraad de toekomst van het internet is. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Snelheid internet via glasvezel is razendsnel. Veel sneller dan DSL internet.
  • Betrouwbaarheid: Bovendien is glasfiber betrouwbaarder. Dit komt doordat de kabels minder kwetsbaar zijn.
  • Stabiele verbinding: Het zorgt voor een stabiele verbinding. Zo heb je nooit meer last van haperingen.
  • Toekomstbestendig: Tot slot is een belangrijk voordeel dat glasfiber toekomstbestendig is. Het is een techniek die geschikt is voor de technologische ontwikkelingen die nog komen.

De impact van glasfiber op verschillende sectoren

Glasfiber heeft impact op verschillende sectoren. Deze sectoren ontwikkelen zich sneller of in een andere richting doordat glasfiber zorgt voor een razendsnelle en betrouwbare internetverbinding.

  • Technologie: Glasfiber is een milieuvriendelijke technologie. Deze technologie maakt andere technologische ontwikkelingen makkelijker en ondersteunt deze ook. Zo wordt de innovatiekracht binnen de technologiesector door glasfiber versterkt.
  • Communicatie: De snelheid, betrouwbaarheid en stabiele verbinding van glasfiber vergemakkelijken het communiceren over afstand met elkaar. Haperende beeldverbindingen behoren bij glasfiber tot het verleden. Dit heeft ook zo zijn invloed op de communicatiesector: het wordt steeds makkelijker om met elkaar in contact te treden.
  • Entertainment: Ook de entertainment sector speelt in op de ontwikkelingen met betrekking tot glasfiber. Streamingdiensten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Hetzelfde geldt voor livestreams.

Tot slot

Glasfiber is de toekomst. Dit komt door de vele voordelen die glasfiber heeft. Overweeg je om zelf ook een aansluiting op fiberglas te nemen? Ga dan eerst na of dit in jouw wijk beschikbaar is. Het is nog niet voor alle huishoudens in Nederland beschikbaar, doordat het aanleggen veel werk is en kostbaar is.