Spiegelreflexcamera: 3 punten waar je op kan letten bij het kopen

Met een camera leg je de mooiste momenten van jouw leven vast. Alleen dan heb je daar wel een camera voor nodig natuurlijk en zodra je gaat kijken zie je dat er heel veel verschillende soorten camera’s zijn. In deze blog gaan we jou meer vertellen over de spiegelreflexcamera. Lees je mee?

Laten we bij het begin beginnen, want wat is een spiegelreflexcamera nu eigenlijk? Het is een fotocamera die voorzien is van een zoeksysteem waardoor je optimaal kan richten en waarbij je kan spelen met de instellingen. Dit noemen we dus een spiegelreflexcamera. Er zit tussen de lens en de sensor namelijk een spiegel, onder een hoek van 45 graden, waardoor er een lichtmeetsysteem in zit. Hierdoor wordt de lichtmeting richting het object dat je fotografeert vaak een stuk nauwkeuriger.

Wie denkt dat je tegenwoordig dezelfde soort foto’s kan maken met een iPhone of een andere digitale camera heeft het mis. Hoewel ook de spiegelreflex tegenwoordig digitaal is, zit er nog steeds een spiegel in verwerkt waardoor je veel meer kunt met het maken van de perfecte foto.

Als je een spiegelreflexcamera wilt gaan kopen dan kunnen er meerdere punten zijn waarop je kan letten. We nemen ze graag even met je door!

1. Wat voor een beeldkwaliteit heeft de camera?

De kwaliteit van het beeld heeft te maken met de sensor. Nu kan je dat aan de buitenkant niet direct zien, maar vaak kan je online testrapporten vinden van bijvoorbeeld de beste spiegelreflexcamera van dit moment. Ook de grootte van de sensor is belangrijk. Een camera is een cropcamera of een fullframecamera. Die laatste zorgt vaak voor een meer ruimtelijk beeld en is erg duur in aanschaf. De eerste optie is vooral ideaal voor mensen die de onderwerpen dichterbij willen halen met hun camera.

2. De kwaliteit van het scherpstellen

Een duurdere camera heeft vaak meer opties wat betreft het scherpstellen. De autofocus noemen we dit. Welke kwaliteit jij nodig hebt is vooral afhankelijk van je ervaring, maar ook wat je straks wilt gaan fotograferen. Als je bijvoorbeeld nog niet zoveel ervaring hebt dan kan het slim zijn om te kiezen voor een autofocussysteem. Zodat je niet snel iets hoeft te missen omdat je met de instellingen aan het rommelen bent.

3. Hoe groot en zwaar wil je camera hebben?

Een ander punt waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van een spiegelreflex is de grootte en de zwaarte. Zeker als je online zoekt moet je dit goed in de gaten houden. Een lichte handzame camera is prettiger om onderweg met je mee te nemen. Maar zwaarder kan weer zorgen voor meer stabiliteit bij het schieten van de foto’s. Het is dan ook slim om in een winkel de camera even vast te houden.

Als laatste is het ook belangrijk dat je kijkt naar de snelheid waarmee je foto’s kan maken. We zeiden het net al eventjes, maar als je nog niet zo ervaren bent dan kan het zijn dat je momenten mist omdat je de instellingen goed moet krijgen of omdat je het beeld niet scherp krijgt. Maar ook als je sporters wilt gaan fotograferen of dieren. Als dat laatste wél het geval is dan is het goed om veel te oefenen of voor een makkelijkere camera te gaan.

Wil je meer tips voor als je begint met fotograferen? Bekijk deze blog eens!