Spoedcursus voor de was, met onderhoudstips

De was doen is geen hogere wiskunde, zou je zeggen. Toch kan het een heel proces zijn en als je de labels in de kleding bekijkt, krijg je het idee dat het een aparte wetenschap is. Heb jij niet zoveel ervaring met wasjes draaien, vlekken verwijderen en strijken? Geen nood! Om je een beetje op weg te helpen, geven we je handige tips en duidelijke uitleg. Zo wordt het een koud kunstje.

Het wasetiket en onderhoudstips 

Met een vertaling van het etiket en de praktische onderhoudstips hieronder, word jij een professionele wassendraaier. Voordat je de was in de machine stopt, is het namelijk belangrijk om eerst de aanwijzingen op het etiket te lezen. Het wastobbe-icoontje vertelt of, hoe en op welke temperatuur je het kledingstuk mag wassen. Een handje betekent ‘alleen op de hand wassen’ en met een kruis erdoor mag het helemaal niet gewassen worden. Streepjes eronder betekent voorzichtig wassen. Andere icoontjes zijn een vierkantje met een cirkel erin voor de droger,  een cirkeltje voor chemisch reinigen, een strijkijzer voor het strijken en een driehoek voor bleken.  That’s it.

Vlekken

Verwijder vlekken zo snel mogelijk zodat vuil en kleur zo min mogelijk kans hebben in de vezels te trekken. Tip: gebruik bruisend bronwater en laat het even intrekken. Bij oudere vlekken doe je er beter een vlekkenmiddel op. Daarna was je de kleding zoals gebruikelijk. 

Bewaren

Bewaar kleding op de juiste manier. Blouses en dergelijke van delicate stoffen hang je bijvoorbeeld het beste op een hanger, eventueel met een plastic hoes erover. Zo kreukt het minder snel en wordt het ook niet stoffig. Gebreide items vouw je luchtig op en legt ze in de kast. 

Basiskennis

Was zo min mogelijk. 

Ja, je hoort het goed. De wasmachine en de droogtrommel zijn namelijk niet zo goed voor je kleding. Hoe meer je ze wast, hoe harder ze slijten en verkleuren. Dus als jij een kledingstuk hebt dat wel gedragen, maar niet vies is, kun je het beter even uithangen. Dit kun je buiten doen, maar ook voor een open raam of in de badkamer als je aan het douchen bent. Dan heb je direct een soort stoomreiniger!

Verdeel de was op kleur

Draai je kleding binnenstebuiten voor het wassen verdeel het in donkerbont, lichtbont, wit en zwart. Zwart kun je eventueel ook met de donkerbonte was meedraaien.  Je scheidt de was om te voorkomen dat de kleuren de andere kledingstukken ‘besmetten’ tijdens het wassen. Donkere kleuren kunnen afgeven op lichter gekleurde stukken. Witte items worden grauw als je ze met donkere stukken samen draait. Om het stralend wit te houden, gebruik je een speciaal wit-wasmiddel ; dit heeft een blekend effect en dat wil je juist niet op je donkere stukken. Kortom, de was scheiden doe je niet voor niets. 

Strijken

Strijk je was alleen als het nodig is en draai daarvoor het kledingstuk binnenstebuiten. Zo blijven kleuren en vezels zo mooi mogelijk. Wanneer je gewassen kleding mooi recht en glad gestreken ophangt, hoef je de meeste items niet te strijken. Hetzelfde geldt wanneer je het direct na het drogen uit de trommel haalt en opvouwt.

Succes!