Je hebt een houtkachel in je nieuwe woning staan, of je wil er één aanschaffen. In deze blog vertellen wij je in het kort hou je een vuurtje moet stoken en wat je moet onderhoud van een houtkachel het beste kan doen.
Een vuurtje stoken in de kachel
Heerlijk is het natuurlijk om bij een haart vuurtje te zitten, vooral tijdens koudere dagen. Maar een houtkachelgaat gepaard met een paar handigheden en skills die jij jezelf moet aanleren. Bijvoorbeeld het stoken van een vuurtje en welke houtsoorten je hierbij gebruikt.
De houtsoorten
Hout dat je stookt in een kachel moet altijd droog zijn. Daarnaast wordt afvalhout eigenlijk nooit gebruikt in een houtkachel. Dit is omdat deze vaak chemisch behandeld zijn. Dus gebruik alleen hout dat je krijgt van een houtboer. In de meeste gevallen gaat het hier om beukenhout, dit brand redelijk lang en is vaak snel te drogen. Eik wordt ook nog wel gebruikt, maar omdat dit een duurdere houtsoort is wordt er sneller gekozen voor beuk.
Manier van hout stoken
Nu is het natuurlijk belangrijk dat je op een veilige manier hout gaat stoken in je kachel. De meest gebruikelijke methode om hout te stoken is toch wel de Zwitserse methode. Hierbij stapel je het hout op een bepaalde manier en brand je het hout van boven af naar beneden. In Engeland wordt dit ook wel een top-down fire genoemd.
Na het stoken?
Laat hout in een kachel altijd rustig uitbranden. Gooi er nooit water overheen, dit kan ervoor zorgen dat je kachel gaat uitzetten. Je kan de luchtroosters zo ver mogelijk openzetten om ervoor te zorgen dat het hout 100% op brand. Hierna neem je altijd even de as uit de kachel en gooit dit in de groen container als het is afgekoeld. Ook is het goed voor de grond in je tuin, dus je kan het ook bij de composthoop gooien.
Je houtkachel onderhouden
Je kan bij een houtkachel veel van het onderhoud gemakkelijk zelf doen. Dit scheelt je natuurlijk ook weer extra kosten, maar je moet hiervoor wel even je handen vies maken. Wij geven je een paar kleine tips:
1. Uitborstelen
Het begint met het uitborstelen van je haard. Dit kan je doen met een zacht borstel en wanneer het fijne spul uit de haard is verwijderd, gebruik je een stalen borstel. Hiernaast kan je nog extra onderhoudsproducten gebruiken wanneer je ruitje bijvoorbeeld niet goed schoon wordt.
2. kacheldeur
Zorg er altijd voor dat de kacheldeur goed wordt afgedicht. Wanneer dit niet zo is kan de verbrandingstemperatuur in je kachel dalen waardoor hij minder efficiënt werkt. Sluit hij niet goed meer, schaf dan een nieuw deurtje aan of laat hem maken.
3. Vegen en inspectie schoorsteen
Bij een houtkachel hoort ook altijd een schoorsteen. Zorg ervoor dat je deze goed bijhoudt. Zo kan je bijvoorbeeld de kachelbuis laten vervangen door RVS. Deze is makkelijker schoon te maken dan de stalen of zelfs stenen die vroeger werden gebruikt. Laat jaarlijks je schoorsteen controleren door een specialist is ons advies.
Je ziet dus dat nadat je hout met een kettingzaag uit het bos is gegaan er nog veel werk voor je aan vast zit om je houtkachel netjes schoon te houden.