Vanaf wanneer mag ik een incassobureau inschakelen?

Als ondernemer een incassobureau inschakelen is een grote stap. En veel ondernemers stellen zichzelf de vraag: ‘vanaf wanneer mag ik dit doen?’ In dit artikel lees je er meer over.

Jij bent een goede ondernemer en hebt prachtige producten in je webshop. Helaas zijn er altijd mensen die hun factuur niet op tijd betalen. Je blijft ze achter de broek aanzitten tot ze je eindelijk weer een berichtje doen met: ‘oja, ik zal het betalen’. Mocht hierna toch nog niet betaald worden, vanaf wanneer kan je dan echte juridische stappen gaan nemen en een incassobureau inschakelen. Wij zijn op onderzoek uitgegaan en vertellen je er alles over.

Wanneer kan je een incassobureau inschakelen?

Is de betalingstermijn verstreken? Dan mag je bij zakelijke klanten gelijk een incassobureau of een advocaat inzetten. Bij zakelijke klanten ben je eerder beschermd dan wanneer je zakendoet met particulieren. Je hoeft dus zeker niet eerst een aanmaning te sturen of zelf een ingebrekestelling. Dit is iets wat veel ondernemers denken, maar dat klopt dus niet.

Maar toch wil je dat klanten aan jouw bedrijf bebonden blijven. Zoek daarom eerst eens contact met ze op. Waarom is het niet gelukt om te betalen of zijn er misschien financiële problemen. Wellicht kan je zelfs een afspraak maken met de klant wanneer de klant zelf te krap zit. Wanneer het hierna nog steeds niet heeft geholpen kan je altijd besluiten een incassobureau in de arm te nemen.

Wanneer bij particuliere klanten een incassobureau inschakelen?

We hebben het al even genoemd, maar bij een particuliere klant gelden er andere regels dan bij een zakelijke partij. Zo is er wettelijk vastgelegd dat een klant eerst nog een aanmaning opgestuurd moet krijgen. Dit wordt ook wel de veertiendagenbrief genoemd. Wanneer er na 14 dagen nog niet is betaald kan je wettelijk gezien een incassobureau inschakelen. Maar natuurlijk kan je ook eerst kijken of je het persoonlijk kan oplossen met de klant.

Denk er altijd aan dat een veertiendagenbrief moet voldoen aan specifieke eisen. Verstuur jij facturen vanuit een professioneel programma, dan hebben zij dit voor jou verwerkt.

Vanaf welk bedrag een incassobureau inschakelen?

Nu is natuurlijk de vraag, vanaf welk bedrag kan ik een incassobureau inschakelen. Hier kunnen we heel simpel over zijn: dit mag namelijk vanaf ieder bedrag. Maar toch moet je bij jezelf nagaan vanaf welk bedrag jij het haalbaar vindt. Wanneer een klant 10 euro niet betaald, dan krijg je dit aan kosten er nooit uit. Want voor een incassobureau zal je ook geld moeten betalen. Maar wanneer het gaat om meer dan 200 euro, dan zouden wij het zeker weten wel doen.

Wat kost een incassobureau?

De kosten voor een incassobureau kunnen behoorlijk verschillen. Zo wordt er vaak gekeken naar welke bedragen een incassobureau gaat claimen bij een klant. In veel gevallen wordt hier een percentage over gerekend. Er zijn echter ook incassobureaus die werken met vaste prijzen. Dan weet je altijd waar je aan toe bent. Helaas krijgen in Nederland steeds meer mensen met incassobureaus te maken. Geef dus alleen geld uit dat je hebt, zo kom je nooit in de problemen.