Waar moet je aan denken bij het plaatsen van inbouwspots?

Je gaat binnenkort verhuizen en bent nu al op zoek naar manieren om de woning beter te verlichten. LED inbouwspots zijn tegenwoordig een zeer populaire keuze. Ze bieden tal van mogelijkheden om ruimtes efficiënt en energiezuinig te verlichten. Bovendien is het plaatsen van inbouwspots ook nog eens eenvoudiger dan het lijkt. Wanneer je echter twee linkerhanden en totaal geen verstand van klussen hebt, zie je wellicht alleen maar beren op de weg. Want waar moet je aan denken bij het plaatsen van inbouwspots? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. 

Lichtplan maken

Er komt best wel wat kijken bij het verlichten van een woning. Wil je dus inbouwspots online bestellen? Dan is het belangrijk dat je eerst een lichtplan maakt. Houd hierbij rekening met de lichtval van de spots. Let ook op hoe breed de lichtbundel is. Afhankelijk van deze informatie kun je namelijk bepalen hoeveel spotjes er maximaal nodig zijn. Denk bij het maken van een lichtplan ook aan de functie van de ruimte. In welke ruimtes is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat er meer licht aanwezig is? En op welke plekken hoeft het licht juist minder actief aanwezig te zijn? 

Gebruik bij het opstellen van een lichtplan ook altijd een plattegrond van de ruimte die je wilt verlichten. Zo kun je alvast intekenen op welke plek er een spotje moet komen en wat de afstand tussen deze spots moet zijn. Zo wordt het installeren van de spotjes makkelijker.

LED spots in de badkamer?

LED inbouwspots zijn ook erg populair in de badkamer. Geen wonder, want ze nemen nauwelijks ruimte in beslag en versterken de moderne en strakke uitstraling. Wees je er wel van bewust dat spots in de badkamer net wat meer aandacht nodig hebben. Zo moeten ze bestand zijn tegen vuil, stof en water. Daarom is het belangrijk om op de zogenaamde IP-waarde te letten. 

De IP-waarde vertelt je in hoeverre de lamp bestand is tegen vocht. Zo voorkom je potentiële gevaarlijke situaties en gaan de lampen langer mee. In de badkamer is minimaal een lamp met IPX4 nodig. Deze voldoen aan de algemene eisen met betrekking tot de veiligheid in een vochtige ruimte. 

Let op: hoe hoog de IP-waarde moet zijn, is vooral afhankelijk van de locatie. Wanneer de spot vlak boven de douche wordt gemaakt, dan zal deze logischerwijs nog beter tegen water moeten kunnen. 

Laat je informeren over de plaatsing

Het installeren van inbouwspots is niet zo moeilijk. Wanneer je hier echter geen ervaring mee hebt, kan het nog best een flink karwei zijn. Daarom is het belangrijk om je van tevoren goed te laten informeren. De leverancier van de lampen levert in de meeste gevallen ook een instructie mee. Je zou hem eventueel ook om extra informatie of hulp kunnen vragen. Ben je bang dat dit je echt niet gaat lukken? Vraag dan iemand uit je omgeving om hulp. Er is bijna altijd iemand die hier ervaring mee heeft of het wel aandurft om ze te plaatsen.