Wanneer en hoe gebruik je grondverf?

Wie regelmatig klust weet waarschijnlijk wat je precies met grondverf moet doen en hoe je dat kunt gebruiken. Maar niet iedereen is een ervaren klusser. En juist voor de onervaren klusser is deze blog! In deze blog vertellen we jou meer over het gebruik van grondverf. Leef je mee?

Laten we eerst bij het begin beginnen, want wat is grondverf nu eigenlijk? Grondverf gebruik je wanneer de ondergrond nog niet behandeld is óf als de ondergrond zo slecht is en dat er grovere oneffenheden zijn. Dan zorgt een laag grondverf ervoor dat deze worden opgevuld en dat er weer een mooi en glad oppervlakte ontstaat. Een ondergrond kan je ook helpen voor het creëren van de juiste hechtingslaag. Want wat je uiteindelijk wilt is dat de lak- of verflaag die je als laatste aanbrengt het mooist wordt natuurlijk.

Grondverf komt in heel veel verschillende samenstellingen van verschillende verfmerken. Bekende merken, zoals Sikkens, zijn vaak van grote kwaliteit en kunnen je ook een professioneel verfadvies geven.

Onbehandeld hout

Kaal hout is wat we noemen onbehandeld hout. Je kan het vaak ook herkennen aan het feit dat het hout al het verg opzuigt. Hierdoor wordt niet alleen het resultaat minder mooi, het zorgt er ook voor dat je liters meer verf nodig hebt. De klus wordt dan dus ook een stuk duurder en het wordt ook nog eens minder mooi. Een laag grondverf aanbrengen zorgt er dus voor dat de verf niet langer in het hout kan trekken en het dat het hout eerder verzadigd is.

Metaal en kunststof

Maar naast hout kan je natuurlijk ook werken met metaal of kunststof. Dit is wat we noemen een gladde ondergrond. Als je direct hierop gaat verven zal je merken dat de verf er gewoon af zal glijden. Dat wil je voorkomen. Door een laag grondverf aan te brengen kan je dit voorkomen. De verf kan zich straks hechten aan de onderlaag van de grondverf. Let er wel op welke grondverf je hiervoor aanschaft. Zo is de sikkens rubbol primer specifiek voor hout.

Wat verder nog belangrijk is om te weten dat je dus verschillende soorten grondverf hebt. Wat ook wel primer wordt genoemd. Maar er is ook een verschil tussen grondverf voor buiten en grondverf voor binnen. Houd daar dan dus goed rekening mee wanneer je producten voor jouw volgende verfklus gaat verzamelen. En bij twijfel kun je natuurlijk altijd advies inwinnen bij professional.

Roller of een kwast?

Als je een grote oppervlakte moet verven kan het slim zijn om een roller te gebruiken. Op deze manier kun je grotere banen schilderen en ben je dus ook veel sneller klaar. Je kan ook kiezen voor een kwast. Dit doe je vooral wanneer er lastige plekken en randen zijn.

Denk er als laatste nog even aan dat voordat je de laag grondverf aanbrengt je altijd ervoor zorgt dat de ondergrond schoon is en vetvrij. Dit doe je door een ontvetter te gebruiken. Als je hout wilt bewerken, zorg er dan voor dat het goed is opgeschuurd en dat alle schuurresten zijn verwijderd. Alleen zo krijg je de mooiste resultaten!

Benieuwd hoe je moet verven? Deze vakman van Sikkens legt het je uit!