Welke verf gebruik je voor welke klus?

Er zijn zo veel verschillende soorten verf, dat het soms moeilijk is om te weten welke verf voor welke toepassing is gemaakt. Wij zochten het voor je uit en zetten het op een rijtje.

Ga je beginnen aan een grote verbouwing, of moeten je tuinmeubels weer eens een likje verf krijgen? Met de juiste verf kan dat een hoop ellende schelen en je ook veel minder aan tijd kosten. Voor een tuinbankje gebruik je bijvoorbeeld ander soort beits dan voor het witten van een muur in huis. Wij duiken samen met jou in de wondere wereld van verfsoorten en geven je 7 verschillende soorten verf voor verschillende werkzaamheden.

#1 Acrylverf voor binnen

Deze verf gebruik je alleen binnen, want het is verf op waterbasis. De voordelen van deze verf zijn dat er een minder intense geur vrijkomt bij het verven. Het is niet alleen beter voor je gezondheid maar ook voor het milieu. Het droogt daarnaast snel en verkleurd bijna niet. Wel moet je dit goed aanbrengen om strepen te voorkomen.

Wil je goede verf aanschaffen, dan is Sikkens verf kopen misschien wel de beste keuze in Nederland. Ze hebben een ruim aanbod en geven je altijd het beste advies voor jouw toepassing.

#2 Grondverf

Er zijn twee verschillende soorten grondverf en het is belangrijk dat jij de juiste pakt. Je hebt grondverf op waterbasis en grondverf op terpentinebasis. Wanneer je op kaal hout wil gaan schilderen moet je altijd grondverf gebruiken, want dan zal de volgende laklaag beter hechten. Vaak gebruik je grondverf op waterbasis voor binnen meubels en grondverf op terpentinebasis voor buiten klussen.

#3 Voor je muur en/of plafond

Latex, waarschijnlijk ken je deze verfsoort wel. Dit is verf dat je gebruikt voor het witten van muren. Dit noem je ook wel sauzen. Muurverf heb je voor buiten en binnen, maar ook voor vochtige plekken zoals in een badkamer. Je kan latex altijd in verschillende kleuren laten mengen. De dekking van latex is vaak vrij dik waardoor je maximaal twee keer nodig hebt om je muur te verven.

#4 Krijtverf

Wil jij een industriële uitstraling creëren in je kantoor of misschien wel thuis? Dan kan je hiervoor krijtverf gebruiken. Dit heeft een poederachtige uitstraling. Met krijtverf kan je eigenlijk alles schilderen, maar weet dat het nooit de vastheid en dikte krijgt van bijvoorbeeld latex.

#5 Beits gebruiken

Wil je geen verschillende lagen schilderen, of wil je juist goed de houtnerven blijven zien? Dan breng je beits aan op hout. Dit kan je doen zonder daarvoor grondverf aan te brengen. Beits is daarnaast heel vast en het houdt vocht tegen. Dit wordt vooral buiten gebruikt, maar je kan het ook binnen voor bepaalde houten meubels gebruiken.

#6 Hoogglans of zijdeglans

Voor Alkydverf en voor acrylverf heb je keuze uit hoog- of zijdeglans verf. Het verschil is vooral de uitstraling die je wil creëren. Wil je bijvoorbeeld dat je meubels of kozijnen meer gaan glimmen dan kies je voor hoogglans. Maar wil je voor een mattere look gaan, dan is zijdeglans the way to go.

#7 Verf voor buiten

Wil je buiten gaan verven dan heb je ook weer een andere verfsoort nodig, namelijk: Alkydverf. Deze verf is op basis van terpentine en oplosmiddelen en deze kan je daardoor alleen buiten gebruiken. De dekking is hierdoor een stuk beter, je hebt dus minder verf nodig. Het wordt vooral gebruikt voor het schilderen van kozijnen en deuren. Deze verf is ook slechter voor het milieu, dus gebruik het vooral met mate.